Sabaton to szwedzki zespół wykonujący muzykę z pogranicza power i heavy metalu. Grupa powstała w 1999 r. w Falun, ich pierwotny skład wyglądał następująco: wokalista i klawiszowiec Joakim Brodén, gitarzyści Rikard Sundén i Oskar Montelius, basista Pär Sundström oraz perkusista Richard Larsson. W 2001 roku Larsson odszedł z zespołu, a zastąpił go Daniel Mullback . W 2006 i 2007 roku zostali uznani za najlepszy zespół hardrockowy w Szwecji. Tematyka ich utworów jest związana z wojną, a w szczególności II wojną światową. W ich utworach można też usłyszeć o bohaterskiej walce Polaków. Zespół już wielokrotnie występował w Polsce. Do 2010 roku wydali pięć albumów studyjnych: Fist for Fight, Primo Victoria, Attero Dominatus, Metalizer, The Art of War, Coat of Arms.
A tutaj macie próbkę ich muzyki:
Mnie osobiście ciarki przechodzą gdy słucham ich kawałków, zachęcam Was do dokładniejszego poznania ich twórczości.
A na koniec jeszcze kilka zdjęć:
Powiem tak, Oni są genialni moge ich słuchać 24h na dobę. Z chęcią wybrała bym się na ich koncert ale niestety koncerty są kawałek od mojego miasta rodzinnego ( jak są) a rodzice sami mnie nie puszczą ponieważ nie jestesm pełnoletnia a u mnie w rodzinie nikt takiej muzyki nie słucha wiec nawet nie mam z kim jechac.
No cóż jak tylko będę miec letność i Sabaton bedzie jeszcze od razu wybieram sie na pierwszy koncert jaki bedzie
no bravo bravo ktoś wrezcie opisał Sabaton
jeszcze w sercu mam nadzieje ,że ktoś opisze pozostałe 2 o których warto wspomnieć a mianowicie "Bieszczadzkie" KSU i oczywiscie Dżem ; )))
Nie powiedziałbym ,że ich 'uwielbiam' ale bazując na tych kawałkach, które miałem przyjemność przesłuchać to przyznaję ,że prezentują się całkiem nieźle
.
Z niecierpliwieniem czekam na ich koncert na Woodstocku 2012!
Mój braciak ich uwielbia
Sama też strasznie lubię ich twórczość, najlepsza jest chyba moja próba śpiewania do refrenu The Lion From the North
Price of a Mile też jest super, jak i 40:1 (Pierwsza piosenka Sabatonu, jaką miałam okazje usłyszeć ;])