Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Buraczki z sosem czosnkowym
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: z5609971M.jpg]

Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: tanie
Dla ilu osób: powyżej 4
wegetariańskie

Buraczki z sosem czosnkowym - składniki

4 upieczone buraki
główka czosnku
posiekany ząbek czosnku
pół szkl. majonezu
pół szkl. kwaśnej śmietany
sok z cytryny
cukier
chilli
sól
kumin
łyżka natki

Buraczki z sosem czosnkowym - sposób przygotowania

Obciąć czubek główki czosnku i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 45 minut. Wycisnąć miękki czosnek z łupinek. Zmieszać ze śmietaną, majonezem i posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić sokiem z cytryny, chilli, kuminem i cukrem. Buraki pokroić w plasterki, posypany natką sos podać obok.
I takie buraczki uwielbiam, w ogóle lubię buraczki. Jesienią przygotowuję swoją wersję w słoiki, mianowicie buraczki gotuje, ścieram na grubych oczkach, sporządzam zalewę z dużej ilości czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, soli, wody i octu. Zalewę gotuje i gorącą wlewam do miski ze startymi buraczkami. Proporcje są tak dobrane, że kiedy już buraczki się "przegryzą" z zalewa mają słodko-kwaśny sam z wyraźnym posmakiem czosnku. No po prostu palce lizać, wspaniałe do karkówki, kotletów schabowych czy golonki.