Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jaki router wybrać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam.

Potrzebuję rozdzielić w swoim domu Internet na kilka komputerów:
1 stacjonarny i 2 laptopy.
Budynek ma 150m powierzchni użytkowej - wszędzie cegła.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia, prosiłabym o informację jaki router byłby dla mnie
najbardziej odpowiedni. Do dyspozycji mam 300zł na wszystko co potrzebne do
kupienia, aby to działało jak powinno.
Proszę o wypowiedzi osób znających zagadnienie od strony praktycznej. Nie mam pojęcia
nawet która firma jest najlepsza, jakie zalety i wady mają te urządzenia.
Jestem kompletnie zielona - proszę o pomoc!
najlepiej wybrać ruter tej samej firmy co się ma internet np. wybrać jakiś ruter z TP. jeżeli masz w domu telefon stacjonarny tej właśnie firmy wtedy będzie najlepiej się połączyć i zainstalować na laptopach żeby zainstalować ci ruter i podlaczyc będzie ci potrzeba gdzieś do 30 minut. jeżeli kupisz ruter w TP, Orange czy gdzieś indziej to poniesiesz koszty około 100zl ze wszystkimi kablami wazie jakikolwiek lub pytań problemów proszę pisać na gadu-gadu lub na odjechani:D:D

tonyviroos

Miałem się już nie udzielać na tym forum ale jak widzę takie porady to nie wyrabiam.

Jeśli router ma być dobry to tylko D-Link lub linksys.
wlasnie ze nie
Witaj ja polecam to

ROUTER WiFi 802.11g WRT54G z firmware DD-WRT!

http://allegro.pl/router-wifi-802-11g-wr...60316.html

+ do tego dokup lepsze anteny np:

anteny 9dBi ze złączem R-TNC

tonyviroos

(27.12.2011, 12:46)cichy napisał(a): [ -> ]wlasnie ze nie

Właśnie że tak :P

Odpowiedź przedszkolaka, jeśli budynek jest z cegły i o tak dużej powierzchni to routerem za 100 zł nie pokryjesz całego budynku, cegła skutecznie blokuje przepływ fal radiowych.

Jezus007 propozycja może i dobra ale po co sobie komplikować życie z kupowaniem urządzenia i jeszcze anten do niego skoro można kupić od razu lepsze urządzenie ?
Witajcie ja polecam router tp-link wr543g + zmiana antenki na mocniejsza i powinno śmigać bez zarzutów.Ten router nie przycina się jak np. inne routery czy modemy.
jaca121212 napisał(a):polecam router tp-link wr543g + zmiana antenki na mocniejsza

Mam ten router ale nie jestem do końca zadowolony. Jako switch jest ok, ale punkt dostępowy tragedia. Do 30m zasieg jest bardzo dobry a dalej nagle gdzieś znika. I nie ma, że jest słaby. Po prostu ma 30m zasięgu i koniec. Natomiast + za prostotę obsługi.
Ja jestem z tego routera zadowolony bo do tego routera mam antene na usb do 150mb/s i bardzo dobrze się z nim zgrywają.
A więc, nawet nie wiecie czy ma kabel czy radiowy internet... A już jej routery doradzacie. Przejdź się poprostu do jakiegoś bardziej porządnego sklepu komputerowego. Tam Ci Panowie, Panie wszystko powiedzą. Wystarczy, że powiesz jaki masz internet, czy kabel, czy radiowy ze skrętką J45, ewentualnie jakieś ***** z play czy innej sieci. Podasz powieszchnie na jakiej ten router ma działać, i mniej więcej grubość ścian. Dodasz, że chcesz coś porządniejszego. I będzie k ;]
Stron: 1 2