Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Babeczka z migdałami i rodzynkami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: z5988855M.jpg]

Czas: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: tanie
Dla ilu osób: od 3 do 4

Pasztecik-babeczka z migdałami i rodzynkami - składniki

Ciasto kruche: 22 dag mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
10 dag schłodzonego masła
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody mineralnej
masło do foremek Farsz: 4 łyżki solonego masła
1 dymka
10 dag kaszki kuskus wcześniej namoczonej w gorącej wodzie
10 dag mielonych migdałów
2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki drobnych rodzynek-koryntek
2 łyżki miodu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
2 żółtka

Pasztecik-babeczka z migdałami i rodzynkami - sposób przygotowania

Siekamy mąkę z masłem, dodajemy cukier i sól. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Pieczemy przez mniej więcej 15 minut w temperaturze 200°C. Masło do farszu roztapiamy w rondelku, wrzucamy posiekaną dymkę, dusimy do miękkości. Dodajemy kaszkę, migdały, orzechy, rodzynki, miód, natkę, pieprz, gałkę, szczyptę soli do smaku, żółtka. Mieszamy. Ciepłym farszem napełniamy ciepłe babeczki. Od razu podajemy.