Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Zupa rybna z avokado
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: z2445583M.jpg]

Czas: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: drogie
Dla ilu osób: powyżej 4

Zupa rybna z avokado - składniki

50 dag mieszanych filetów rybnych (sandacz / dorsz / łosoś)
1/2 łyżeczki soli
1 bulwa kopru włoskiego
5-6 cebul sałatkowych lub 5-6 porów
1 łyżka oleju
200 ml białego wytrawnego wina
700 ml wody
2 kostki bulionu rybnego
100 ml śmietany kremówki
Składniki na salsę:
1 grejpfrut
2 awokado
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
2 łyżki posiekanej natki

Zupa rybna z avokado - sposób przygotowania

Ryby umyj, delikatnie osusz, pokrój na kawałki i posól. Cebule i koper włoski również pokrój na kawałki. Przygotuj salsę: grejpfrut obierz i powycinaj fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekrój na połowę, usuń pestkę, z połówek owocu wyjmij miąższ, posiekaj i wymieszaj z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przypraw do smaku roztartym czosnkiem, pastą sambal oelek i natką. Wymieszaj. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć koper i cebulę, podsmaż, mieszając, na mocnym ogniu. Dodaj wino, wodę i kostki bulionowe oraz śmietanę. Zupę zagotuj, włóż ryby, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 4-5 minut. Zupę wlej do miseczek, pośrodku każdej porcji połóż trochę salsy.