Karol
14.12.2011, 12:22
![[Obrazek: z2443643M.jpg]](http://ugotuj.to/im/3/2443/z2443643M.jpg)
Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie
Włoskie Panforte di Siena - andruty świąteczne - składniki
8 dag orzechów laskowych
po 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
5 dag czekolady mlecznej
15 dag obranych migdałów
5 dag mąki
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie goździków i gałki muszkatołowej
po 10 dag cukru i miodu
duże
okrągłe opłatki lub andruty
cukier puder
Włoskie Panforte di Siena - andruty świąteczne - sposób przygotowania
Posiekaj orzechy laskowe, skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grube wióry. Dodaj migdały, mąkę, kakao i przyprawy, delikatnie wymieszaj. Cukier zagotuj z miodem, stale mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj do bakalii i wymieszaj. Opłatki włóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli są za duże, musisz je przyciąć. Posmaruj przygotowaną masą (powierzchnię możesz ozdobić dodatkowymi bakaliami), piecz 30-40 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.