Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Co robić gdy dysk twardy uległ awarii?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
ostatnio zauważyłem że siadł mi dysk D.
Chyba na dobre.gdy włączam komputer po informacji że BIOS się załadował jest czarny ekran a na samej górze po lewej stronie migocze biała kreska.

Boję się że komputer może całkowicie się zepsuć i szukam rozwiązania z innym systemem operacyjnym.Bo gdzieś przeczytałem że zamiana systemu może sprawić że dysk nie będzie się już ,,zacinał'' (u mnie często wyskakują blue screeny gdy przenoszę pliki z dysku C lub pendrivea na D).
Komputer po prostu całkowicie się zamula,nic nie chodzi.
Proszę o pomoc i sugestie :)

tonyviroos

Po pierwsze: zmiana systemu nie naprawi dysku (jeśli rzeczywiście jest on uszkodzony)
Po drugie: bluescreen nie koniecznie musi świadczyć o tym że dysk jest uszkodzony (może być uszkodzony kanał IDE lub SATA, bez treści błędu z BS nie jestem w stanie powiedzieć co jest przyczyną jego występowania)
Po trzecie: "migotanie białej kreski" oznacza że system się nie ładuje (próbuje się załadować)
Po czwarte: Gdyby dysk był uszkodzony całkowicie to bios by go nie wykrywał (może być uszkodzona część dysku)

Na jakiej partycji masz zainstalowany system ?
Jakiej firmy masz dysk ? - informację znajdziesz na naklejce na dysku
Jaki model dysku ? - informację znajdziesz na naklejce na dysku
Jaka seria dysku? - informację znajdziesz na naklejce na dysku

Po udzieleniu odpowiedzi na te pytania postaram się doradzić coś więcej.
Jeśli na dysku masz ważne dane nie podejmuj żadnych działań bo możesz je bezpowrotnie stracić.
Korzystałem ostatnio z darmowego systemu Lucid Puppy z płyty PC Formatu i gdy kopiowałem pliki na dysk twardy D nie zawieszał się on więc myślałem że problem mam z głowy.
Jednak gdy chciałem uruchomić system normalnie, a nie z płyty wyskakiwała ta kreska.
Jednak po paru minutach się włączył, tylko strasznie się zamula i non stop wyskakują komunikaty o zrobieniu kopii zapasowej.

Komunikaty to np. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ,coś było kiedyś z KERNEL...... oraz ostatnio wyskakiwał mi przy BS napis o awarii chyba w folderze win32.
Kiedyś dysk C uległ awarii,ale to było na początku jak miałem wogóle komputer,a potem coś się zmieszało i teraz to samo jest z dyskiem D (datą).

Wszystkie pliki do uruchamiania systemu znajdują się na dysku C.
Model komputera: Acer Aspire 5720Z
System: Windows vista home premium 32 kb

Mam laptopa a dysk to INTEL PENTIUM DUAL CORE PROCESSOR...-dalej nie przeczytam bo zatarte.
Jak dowiem się więcej to napiszę.
A mógłbyś mi jeszcze napisać z czego wynikają takie awarie i uszkodzenia dysków?
Dysk INTEL PENTIUM DUAL CORE to PROCESOR a nie dysk :D
Dysk może być np Toshiby, Samsunga itp...

tonyviroos

Z tego co opisujesz to prawdopodobnie wirusy namieszały Ci w plikach systemowych i stąd te problemy.
INTEL PENTIUM DUAL CORE PROCESSOR - jak sama nazwa wskazuje to procesor a nie dysk :)
Jeśli nie masz żadnych ważnych danych na partycji C: to zacznij od sformatowania tej partycji i instalacji systemu na nowo, jeśli w trakcie instalacji pojawi się bluescreen to zanotuj treść błędu i napisz na forum.
Jednak opisywane przez Ciebie problemy wskazują na uszkodzenia jedynie plików systemowych, więc format dysku C i instalacja systemu powinna wszystko naprawić.
Dysk jest z TOSHIBY.
a jaki system mam zainstalować: ten sam czy jaki chcę?
bo mam laptopa i płyty instalacyjnej do visty nie mam...
Na sprzęcie to ja się nie znam :)
Jeszcze wcześniej nie napisałem: jakie ważne pliki masz na myśli?
moje pliki czy te które są potrzebne by uruchomić system?
Mam jeszcze kilka pytań ale o tym napiszę jutro.
Próbowałem sformatować dysk C na którym jest zainstalowany obecny system,który był wgrany.
Gdy kliknąłem na opcję Formatuj po chwili pojawił się komunikat,że:
,,Nie można sformatować tego woluminu.Zawiera on używaną wersję systemu Windows.Sformatowanie tego woluminu może spowodować,że komputer przestanie działać.''

Dysk: TOSHIBA MK1637GSX
PS: Do kiedy będzie aktualizowany XP przez Microsofta?
Mam na oku ten system SP 3.
ROCKISNOTDEAD napisał(a):Próbowałem sformatować dysk C na którym jest zainstalowany obecny system,który był wgrany.
Gdy kliknąłem na opcję Formatuj po chwili pojawił się komunikat,że:
,,Nie można sformatować tego woluminu.Zawiera on używaną wersję systemu Windows.Sformatowanie tego woluminu może spowodować,że komputer przestanie działać.''

Nie sformatujesz partycji systemowej będąc "na systemie", aby zainstalować system potrzebujesz systemy najlepiej na płytce (choć można na pendive, itd ...) i uruchomić komputer "z płytyki"

Może pomoże ci film. ;)

Ale sprawdz czy nie masz w laptopie nie masz przycisku który reinstaluje system automatycznie do stanu fabrycznego (u mojego taty w laptopie takie cuś jest ; d)
Porobiłem kilka zrzutów ekranu, może to coś pomoże:

[Obrazek: monitorniezawodnociiwyd.png]

Możesz przynajmniej napisać jak ten przycisk wygląda? :)
U mnie jest empowering technology ale nie wiem czy tam jest taka opcja.
Dzięki za odpowiedź ;)

tonyviroos

Odnośnie formatowania dysku http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_...46168.html
Odnośnie instalacji systemu http://lajfmajster.pl/2009/01/24/instala...k-po-kroku

Więcej znajdziesz tutaj: google.pl

P.S.
Używanie google nie boli a bardzo pomaga
(12.01.2012, 02:56)tonyviroos napisał(a): [ -> ]Odnośnie formatowania dysku http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_...46168.html
Odnośnie instalacji systemu http://lajfmajster.pl/2009/01/24/instala...k-po-kroku

Więcej znajdziesz tutaj: google.pl

P.S.
Używanie google nie boli a bardzo pomaga

Odnośnie google to korzystam bardzo często.
Dzięki za linki,na pewno skorzystam.

Teraz mam inny problem.
Nagrałem ostatnio obraz iso windows xp sp3 na płytę dvd za pomocą POWER ISO.
Ustawiłem wszystko w BIOS na ekranie pojawił się komunikat o instalacji.
Potem zrobił się czarny ekran z migającą kreską o góry-kliknąłem Enter.

Pojawił się taki oto komunikat:
STOP: c0000221 Unknown Hard Error \ System Root \ System 32 \ ntdll.dll

Co to znaczy?
Czy to zły system był na płycie (uszkodzony któryś plik) czy to coś z systemem bądź twardym dyskiem? Proszę pilnie o pomoc.
Stron: 1 2