tungar
29.12.2011, 15:39
![[Obrazek: Ekstraklasa_z_PZPN-1318377389.png]](http://img.liczniki.org/20111012/Ekstraklasa_z_PZPN-1318377389.png)
136 meczów sezonu 2011/2012 za nami, bywało różnie, trochę afer sędziowskich, kilka zmian trenerskich. Poziom również zróżnicowany, wspaniałe mecze i kompletna żenada, ale ten kto lubi piłkę nożną , na pewno się nie nudził.
Najgorsza pogoda
Pierwszy mecz Legii został przełożony z bardzo ważnego powodu, otwarcie stadionu i sparing z Arsenalem Londyn, niewiarygodny upał tego dnia nie zniechęcił nikogo i mecz się odbył. 1 kolejka ligowa na nowym stadionie Legii to mecz z Zagłębiem Lubin i znowu pogoda wtrąciła swoje trzy grosze, oberwanie chmury i ulewa nie pozwoliły na rozegranie meczu. Ostatecznie mecz odbył się w listopadzie, jak pamiętamy Legia sprawiła lanie Zagłębiu.
Szczęśliwe boisko
GKS Bełchatów nie może się pochwalić najlepszej jakości murawą, ale może się pochwalić najszczęśliwszą, no może nie dla wszystkich. Właśnie w Bełchatowie strzelono najwięcej hattricków w naszej ekstraklasie, i tak po kolei wszystkie hattricki rundy jesiennej:
Lech - ŁKS 0:5 – Artjom Rudniew
GKS Bełchatów – Podbeskidzie 6:0 – Jacek Popek
GKS Bełchatów – Lech 0:3 – Artjom Rudniew
Lech – Jagiellonia 4:1 – Artjom Rudniew
Lech Zagłębie 3:2 – Artjom Rudniew
Lechia – Polonia 1:3 – Edgar Cani
Ruch – Korona 4:1 – Marek Zieńczuk
Samobóje
Tiago Cionek – 3 – z Lechem, Śląskiem i Polonią
Zawodnik z Brazylii z Polskim obywatelstwem, swojego czasu, chyba na początku sezonu, mówiło się głośno o tym że może grać dla naszej reprezentacji. I chyba dobrze się stało że nie gra, w sumie Cionek ma już cztery samobóje na swoim koncie w naszej ekstraklasie i wyrównał rekord Łukasiewicza. Chociaż inni twierdzą że nie wyrównał i zaliczają dwa samobójcze trafienia jako rykoszety, w każdym razie na pewno ma asysty przy samobójach.
Najmłodszy zawodnik
Mariusz Stępiński w meczu Lech – Widzew miał 16 lat i 192 dni. Na boisku pojawił się w doliczonym czasie gry, ale to wystarczyło by pobić rekord Jakuba Rzeźniczaka.
Rzuty Karne
Aleksandar Vuković z Korony, wykonywał az cztery 11-nastki, wszystkie trafione, chociaż jedna z problemami. W 37 minucie meczu Korona – Ruch uderzenie z karnego odbił Matko Perdijić, ale przy dobitce nie miał już nic do powiedzenia.
Najlepszy snajper
Artjom Rudniew – 18
Tomasz Frankowski – 9
Dudu Biton – 9
Danijel Ljuboja – 8
Edgar Cani – 8
Najlepszy bramkarz
Według mnie zdecydowanie Dusan Kuciak z Legii Warszawa. Bardzo blisko był do pobicia rekordu , zabrakło tylko jednego meczu. Ale i tak jest jednym z największych autorów sukcesu Legii w lidze Europy i wysokiej pozycji w tabeli Ekstraklasy.
Cytat:Rekordy? Można mieć gorszy debiut. Jednak kiedy po 27. minutach pierwszego występu w barwach Legii Kuciak już dwa razy musiał wyciągać piłkę z bramki, chyba tylko on wierzył, że koniec końców będzie jednym z bohaterów meczu Spartak – Legia 2:3. – Kiedy zobaczyłem go w debiucie, pierwsze wrażenie było: co to za gość? To jakaś pomyłka: za duża bluza, dziwne getry. Lekko się uśmiechnąłem – wspomina Maciej Szczęsny, czterokrotny mistrz Polski. – Po pierwszej połowie wiedziałem już jednak, że to prawdziwy kozak. Dziś wiem, że to najlepszy bramkarz ligi.
Największe objawienie – debiut
Tutaj prawdziwy dylemat Michał Żyro czy Rafał Wolski? Obaj zawodnicy Legii Warszawa sprawili niemało kłopotów swoim rywalom. Obaj świetnie wyszkoleni, strzelają bramki i asystują. Jednak ze względu na piękna bramkę strzeloną w 14 kolejce Lechii Gdańsk, to właśnie na niego oddaję swój głos.
Najpiękniejsza bramka jesieni
Tak jak wyżej napisałem, Rafał Wolski i bramka z 14 kolejki Legia – Lechia
Najlepszy obcokrajowiec
Tutaj chyba bez żadnej wątpliwości, Artjom Rudniew. 4 hattricki, najlepszy snajper, nic dodać nic ująć. Ciekawe tylko jak długo pogra w Lechu, bo interesuje się nim już wiele klubów europejskich.