Hejo Chłopaki i Dziewczyny ! Mam problema z tym komputerem dzisiaj przyszedł do nas kurierem myślałam że jutro go przekażemy do dzieciaków ale kaszana. Mój chłopak zna się na instalacji windowsa xp - ale się myliłam ... Nie umie , tzn. umie lecz nie do końca. A więc mój problem jest nastepujący : Odpalam skrzynkę i jest rebbot i enter ... ok wkładam do kieszeni dvd windowsa xp i klikam enter zaczyna się wgrywać ... potem F8 , że się zgadzam i trele morele. Gdy dochodzi do wybierania dysku lub na jakies partycji ma być zainstalowany system są 3 napisy : Nieznany dysk , brak dysku w stacji. Oczywiście dzwoniłam do serwisu czy ma dysk , bo są plomby więc nie zaglądałam do środka. Poradzili mi poradzić się kogoś na miejscu lub odesłać w przyszłym tygodniu. A po co odsyłać jak mam was ! P.S nawet niewiem jak się do tego Biosu wchodzi ?! O jakimś resecie mi koleś mówił. P. S Dołączonej płyty ze sterownikami nie wgrywałam. Jeszcze... Buziaki dla was
Podstawowe pytanie, czy na dysku są utworzone partycje ??
Jeśli ich nie ma to należy je najpierw utworzyć.
Tutaj masz opis instalacji krok po kroku
http://lajfmajster.pl/2009/01/24/instala...k-po-kroku
P.S.
Zmień chłopaka jeśli nie umie zainstalować systemu
Ja umiem
tonyviroos napisał(a):Podstawowe pytanie, czy na dysku są utworzone partycje ??
Nie ma partycji /patrycji na dysku ...
tonyviroos napisał(a):Jeśli ich nie ma to należy je najpierw utworzyć.
Nie reaguje na C - utwórz patrycje.
W tym obrazku poniżej mam tylko napisane :
http://s2.blomedia.pl/lajfmajster.pl/ima...ows_06.jpg takie coś :
Nieznany dysk , brak dysku w stacji
Nawet nie pisze tak jak tutaj na obrazku ile ten dysk ma... instalować mój chłopak potrafi chyba zawsze to nam robił... lecz jakby co pomyślę ... o wymianie. Numer tel. zostaw mi na priv. Hehehe.
Cytat:Z innego forum - troszkę poszperałam :
Ja bym postawił na brak w kompilacji instalacyjnego dysku CD Windows XP sterowników do Twojego dysku twardego, należy się w takowe zaopatrzyć na stronie producenta laptopa, nagrać na dyskietkę i nacisnąć klawisz F6 podczas instalacji Windows XP
Ale ja nawet nie wiem co to za dysk.
W takim razie trzeba sprawdzić czy bios wykrywa dysk, jeśli wykrywa poprawnie to podejrzewam 2 opcje:
1. Dysk SATA ustawione w trybie AHCI przez co XP nie jest w stanie poprawnie go wykryć i się na nim zainstalować
2. Dysk SATA ustawiony w tryb compatybile (czy jakoś tak) przez co również XP może mieć problemy z poprawnym definiowaniem dysku
Do biosu wchodzisz klikając klawisz DEL lub F2 zaraz po włączeniu komputera
Jeszcze jedno pytanie, XP jest z SP2 czy SP3 (serwicepack)
I jeszcze jedno, dysk powinien być wykrywany przez BIOS jako LBA
Zacznijmy od BSODa:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Błąd ten informuje o nieznalezieniu żądanych danych w pamięci niestronicowanej. Przyczyną może być błąd w usłudze systemowej, uszkodzony wolumin NTFS lub uszkodzony sprzęt
Prawdopodobnie uszkodzona pamięć RAM lub uszkodzony jakis wolumin w partycji NFTS
Pierwsze dwie fotki przedstawiają nam dysk wykryty przez bios, dla pewności zalecałbym jeszcze przywróci ustawienia fabryczne w biosie.
Jeśli masz możliwość to warto by było również przepiąć dysk do innego gniazda.
Usuń wszystkie partycje i utwórz je ponownie.
W którym momencie instalacji wyskoczył BS (bluescreen) ?
I jeszcze jedno pytanie, skąd wiesz że są partycje na dysku skoro wcześniej pisałaś że pojawia się błąd "Nieznany dysk , brak dysku w stacji" ?
Dla pewności możesz zrobić test pamięci w programie Memtest ->
www.memtest.org
oraz test dysku programem HD Tune i przedstaw SMART dysku z HD Tune - zakładka health.
tonyviroos napisał(a):Prawdopodobnie uszkodzona pamięć RAM lub uszkodzony jakis wolumin w partycji NFTS
No to pięknie !
tonyviroos napisał(a):Pierwsze dwie fotki przedstawiają nam dysk wykryty przez bios, dla pewności zalecałbym jeszcze przywróci ustawienia fabryczne w biosie.
Przywracaliśmy gdyż koleś tak przez telefon powiedział aby zrobić.
tonyviroos napisał(a):Jeśli masz możliwość to warto by było również przepiąć dysk do innego gniazda.
Mam plomby na skrzyni - gwarancja 12 miesięcy.
tonyviroos napisał(a):W którym momencie instalacji wyskoczył BS (bluescreen) ?
Jak minę ten obrazek (
http://s2.blomedia.pl/lajfmajster.pl/ima...ows_06.jpg ) wyskakuje takie coś właśnie.
tonyviroos napisał(a):I jeszcze jedno pytanie, skąd wiesz że są partycje na dysku skoro wcześniej pisałaś że pojawia się błąd "Nieznany dysk , brak dysku w stacji" ?
Tzn. niewiemy lecz w okienku gdzie pokazuje zawsze partycje są 3 pozycje "Nieznany dysk , brak dysku w stacji"
Kurna nic innego jak serwis... chyba.
zrób testy tak jak opisałem to cos poradzimy.
Wcale nie musi być tak tragicznie jak to wygląda.
P.S.
Możliwe też że dysk został uszkodzony w trakcie transportu (wiem jak kurierzy się obchodzą z paczkami) co by mnie nie dziwiło.
EDIT:
Zapomniałem jeszcze dodać że dysk SATA z XP często nie chce współpracować i trzeba najpierw doinstalowywać sterowniki do kontrolera SATA.
tonyviroos napisał(a):Dla pewności możesz zrobić test pamięci w programie Memtest -> http://www.memtest.org
oraz test dysku programem HD Tune i przedstaw SMART dysku z HD Tune - zakładka health.
Teraz to nic nie zrobimy, bo jak zrobić test jak komp nie chodzi ?
test robisz bez uruchamiania windowsa, te programy działają z poziomu DOS
tonyviroos napisał(a):test robisz bez uruchamiania windowsa, te programy działają z poziomu DOS
Będziesz skłonny mi to opisać ?