Odjechani.com.pl

Pełna wersja: 32bit czy 64bit?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

jak sprawdzić czy mój sprzęt jest 32 bitowy czy 64?
Chcę zmienić system z XP na 7, ale nie wiem jaką wersję systemu wybrać 32 czy 64?
Mój procesor to Intel Pentium Dual Core E5400 (2,7GHz - 2xCPU)
Na stronie producenta można łatwo sprawdzić czy nasz procesor jest 64 bitowy.
(Twój akurat jest ;))

A tu po polsku:
[Obrazek: Bez_nazwy_1-1326574657.png]

A co do pytania
aisha napisał(a):32 czy 64?

Jeżeli masz 4 GB ramu to polecam 64 bitowy system, ponieważ jest szybszy od 32 bitowego.
(jedynym minusem jest to że nie wszystkie programy mogą działać na 64 bitowym systemie).

tonyviroos

Najpierw powiedz do czego głównie używasz komputera, system 64 bit wcale nie musi być szybszy od 32 bitowego i nie jest powiedziane że programy 32 bitowe nie będą działały na systemie 64 bit.
System 64 bit ma emulator 32 bitowy co pozwala na uruchamianie programów nie przystosowanych do pracy w systemach 64 bitowych.

Poczytaj również http://windows.microsoft.com/pl-PL/windo...-questions
Szymon napisał(a):Na stronie producenta można łatwo sprawdzić czy nasz procesor jest 64 bitowy.
(Twój akurat jest )
Szymon super dzięki!

tonyviroos napisał(a):Najpierw powiedz do czego głównie używasz komputera, system 64 bit wcale nie musi być szybszy od 32 bitowego i nie jest powiedziane że programy 32 bitowe nie będą działały na systemie 64 bit.
System 64 bit ma emulator 32 bitowy co pozwala na uruchamianie programów nie przystosowanych do pracy w systemach 64 bitowych.

Poczytaj również http://windows.microsoft.com/pl-PL/windo...-questions
Tonyviroos tobie również bardzo dziękuję. Szczególnie pomocny okazał się podany przez Ciebie link. Teraz wiem przynajmniej o co chodzi z tymi bitami.
komputera głównie używam do pracy (Net i poczta). Ja niestety nie jestem jedynym użytkownikiem tego komputera. Córka używa go również go gier. Wiem, że coś tam nie będzie chodzić pod windowsem XP ponieważ wymaga directxa chyba w wersji większej niż 9 (11), a tego w XP podobno nie ma. Nie bardzo wiem o czym piszę, ale mam nadzieję, że coś z tego rozumiecie. Najważniejszym jednak powodem wymiany systemu jest już ciągłe wieszanie się, powolne wczytywanie, pewnie wirusy itd. Ostatni raz miałam przeinstalowywany system chyba z 3 lata temu więc sami rozumiecie :)

tonyviroos

W takim razie polecam 32 bity, szkoda marnować pamięć na 64 bit.
Różnicy w działaniu między 32 a 64 bit nawet byś nie zauważyła przy takim użytkowaniu komputera.

Wybór oczywiście należy do Ciebie.
Rożnica w wydajności maszyny 32 bitowej oraz 64 bitowej jest zauważalna jedynie w programach dostosowanych
do owego systemu. Większość podstawowych programów nadal jest pisanych w 32 bitach i uruchamiając je na
systemie 64 bitowym automatycznie emuluje on go, tracąc przy tym wydajność (wiadomo każda emulacja,
niesie za sobą koszty wydajności). Jeśli nie posiadasz więcej niż 4 Gb ramu a komputer przeznaczony będzie
do podstawowej, biurowej pracy instaluj system 32 bitowy. Nie ma sensu bawić się w 64 bity, ponieważ
i tak nie wykorzystasz ich potencjału.