Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Windows 7 - czy coś ulegnie zmianie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2

Beata

Kochani moi geniusze mam pytanie odnośnie Win 7.
Kupiłam laptopa z zainstalowanym win 7 home premium
i oczywiście nie dostałam systemu.
Co oznacza że muszę go sobie kupić / pobrać.
Mam w zapasie Windows 7 - Ultimate PL.
Moje pytanie to czy mogę spokojnie instalować windows 7 - Ultimate PL na moim home premium czy nic mi się nie spapra .
Pytam bo jestem w te klocki totalną blondynką.
Przed win 7 miałam starego poczciwego XP home i o niego się nie martwiłam.
Beata napisał(a):Pytam bo jestem w te klocki totalną blondynką.
A dlaczego zakładasz, że blondynki są głupie? :D

Beata napisał(a):Moje pytanie to czy mogę spokojnie instalować windows 7 - Ultimate PL na moim home premium czy nic mi się nie spapra .
Według mnie nie powinno się nic stać o ile sama nie modyfikowałaś wersji premium.
Podejrzewam, że nie powinno być problemu.
To ten sam system tylko z większą ilością usług. Wystarczy chyba zatem sama nakładka.
Nie próbowałem tego jednak w praktyce więc zaczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych. :)

Beata

Cytat:A dlaczego zakładasz, że blondynki są głupie? :D

To nie tak ! Ja po prostu bywam genialna jak przysłowiowa blondynka z kawałów o blondynkach.

Cytat:Według mnie nie powinno się nic stać o ile sama nie modyfikowałaś wersji premium.
Podejrzewam, że nie powinno być problemu.
To ten sam system tylko z większą ilością usług. Wystarczy chyba zatem sama nakładka.
Nie próbowałem tego jednak w praktyce więc zaczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych. :)

Nie mam pojęcia jak można zmodyfikować system więc nic z nim nie zrobiłam.
Jest jak najbardziej taki jak w dniu zakupu.

tonyviroos

Wszystkie wersje Windows 7 są takie same, nie różnią się niczym poza ilością włączonych usług.
Jeśli masz zainstalowaną wersję Home jest ona taka sama jak Ultimate pod względem zawartości plików, jedyne co różni te wersje to ilość usług włączonych i dostępnych w Ultimate które domyślnie są wyłączone w Home.
Nikt nie tworzy kilku wersji tego samego programu oddzielnie, każdy program jest taki sam nie zależnie czy jest to wersja Home, Professional czy też Ultimate. Jedyne czym różnią się od siebie te wersje to stanem dodatkowych pakietów/usług, w jednej wersji dana usługa będzie wyłączona (mimo że jest zainstalowana razem z programem) a w innej wersji będzie włączona.

Tak więc śmiało możesz instalować Ultimate, tym sposobem zrobisz jedynie upgrade z wersji Home do Ultimate.

Beata

No to ciesze się bardzo.Dzięki za pomoc Tonuś .
Beata napisał(a):Tonuś
Beata te Twoje zdrobnienia doprowadzą mnie kiedyś do przepukliny :D

tonyviroos napisał(a):Tak więc śmiało możesz instalować Ultimate, tym sposobem zrobisz jedynie upgrade z wersji Home do Ultimate.
Dzięki za podpowiedź. Mi również się to przydało.

Beata

:D Adasiu taki jestem typek jak lubię to słodzę i nie da się inaczej.
Nikt się jeszcze nie skarżył :P
spokojnie możesz instalować
nawet jeżeli załóżmy masz viste i instalujesz win 7 home premium nic sie nie dzieje
ale niewiem dlaczego mam większą skłonności do home premium niż do Ultimate
(30.07.2012, 17:25)szybcior1998 napisał(a): [ -> ]ale niewiem dlaczego mam większą skłonności do home premium niż do Ultimate

Powiem Ci coś czego nie wie wiele ludzi - każdy rodzaj systemu tj. Windows 7 Home
Premium bądź Windows 7 Ultimate to jeden i ten sam system (te same pliki i
budowa) różnica między nimi to wyłącznie ilość uruchomionych usług. Windows 7
Ultimate posiada usługi których i tak na 99% zwykły użytkownik komputera nie będzie
używał więc dopłacanie dużych pieniędzy za ten system jest bezsensu. Windows 7
Home Premium jest jak najbardziej wystarczający.
przed instalacją radziłbym pościągać stertowniki do płyty głównej i innych podzespołów po zinstalowaniu nawet tego samego systemu nie wszystkie standardowe sterowniki win 7 obsługują nasz hardware i możesz np nie mieć internetu lub dźwięku to już zależny od sprzętu
ja tam siedzę na x-p jak wyjdzie oficjalne Windows 8 to może przeinstaluje ;)
Stron: 1 2