Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jak oduczyć szczeniaka sikania w domu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
jeśli macie jakieś sprawdzone i praktyczne sposoby na to jak oduczyć małego
szczeniaka sikania proszę o Wasze podpowiedzi.
Mam takiego małego (wiek prawie 3 miesiące). Oczywiście mieszaniec :)
Proszę o rady.

Karol

aisha napisał(a):Proszę o rady.

Moja sprawdzona metoda na każdym psie o szczeniaka do dorosłego. A kilka ich miałem...

A więc gdy piesek nasika nigdy nie bij go ręką tylko gazetą ponieważ będzie się bał każdej wyciągniętej ręki do niego, nie ważne czy to będzie twoja ręka czy twoich znajomych. Mały klaps gazetą wystarczy.

Jeżeli piesek załatwia potrzeby w domku byle gdzie , zakup sobie bardzo niską kuwetę dla niego aby mógł wejść do niej. Gdy piesek zrobi co swoje delikatnie pokrop gazetę (jedna stronę kartki )... kilkoma kroplami moczu i włóż do kuwety na piasek ,co tam będziesz mieć zależy od ciebie, postaw niedaleko miejsca gdzie zrobił... swoją potrzebę... lecz nie za blisko, 2-10 metrów dalej... i za każdym razem staraj się kropić świeżym moczem gazetę ( oczywiście wymieniając ją ) Piesek poczuje swoje miejsce w kuwecie i przyzwyczai się do niego... będzie w nim swoje potrzeby załatwiał. Aż nie wylądujesz z kuwetą przy drzwiach wyjściowych z domu... a wtedy regularne spacery i problem rozwikłany. Mój obecny pies nadal korzysta z swojej kuwety - jeżeli pracuję dłużej w nocy lub jesteśmy oboje poza domem jak np. było w Sylwestra. To na tyle...