Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Kolejne Ofiary kradzieży kont na chomiku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

kerrax

Właśnie odkryłem ze dwa kolejne konta padły ofiarą kradzieży, są to konta MissTaker i filmowymaniak to pierwsze zostało prawdopodobnie usunięte tak jak było w moim przypadku a co do tego drugiego to zostało w nim zmienione hasło logowania się wiem o tym bo sam znałem Hasełko do tego konta, bo ten chomiczek należy do mojego dobrego znajomego, pytałem się go czy zmieniał hasło i ten mi odpisał że nic nie zmieniał. Wiec ktoś niepowołany wszedł w posiadanie jego hasła i je zmienił. Kurcze czy to się nie skończy;(
Pewnie nie - dopóki ludzie będą naiwni.
Pozostaje jeszcze kwestia haseł: 123456 itp, ale to już inna bajka...

kerrax - mam prośbę - nie pisz "po polskiemu" oki?
;)

czytaj przykład:
(25.02.2011, 00:57)kerrax napisał(a): [ -> ]...to zostało w nim zmienione hasło logowania się wiem o tym bo sam znałem Hasełko do ego konta...
Witam wszystkich. Jestem tu nowa i jestem tu właśnie z powodu kradzieży konta.Konto na chomiku miałam kilka lat i niedawno je straciłam co najdziwniejsze niewiem jak..... Nie należę do naiwnych,własnych punktów miałam wystarczająco i nikomu nie podawałam hasełka a konto mi znikło :(
Przyczyn może być cała masa...
Pisałaś w ogóle do Administracji chomikuj.pl ?
Tak napisałam . Zwrócili mi zadeklarowaną przeze mnie ilosc punktów i dla nich to załatwienie sprawy. Niby tak ale straciłam dorobek kilku letniej pracy ...całą masę prywatnych plików szczególne zdjęć -a najgorsze że niedawno mialam awarię kompa i straciłam wszystko :(

tonyviroos

W sporej większości przypadków wina leży po stronie właścicieli chomików, zakładanie banalnych haseł, podawanie ich innym (znajomym), używanie tego samego hasła w różnych portalach. Kiedyś zrobiłem mały test na jakość haseł do kont w chomikuj.pl, na 1000 przeskanowanych kont w około 800 przypadkach hasło było tak proste, że wystarczył słownik z 20 frazami.
Wniosek z tego jest następujący, około 80% kont ma BARDZO SŁABE hasła. Nie wystarczy, że hasło będzie długie jeśli składa się jedynie z samych liter lub cyfr (metodą bruteforce można je złamać w kilkanaście minut). Dobre hasło powinno być: długie, zawierać litery (małe i duże), zawierać znaki specjalne oraz cyfry, takie hasło jest dużo trudniejsze do złamania i zniechęca do włamania się na naszego chomika.
Zgadzam się z Toba że w większości przypadków faktycznie wina leży po stronie właściciela konta .Jednak moje hasło było osobiste i oczywiste dla mnie ...i nie znał go nikt nawet brat który ma swoje konto..... hasło brzmiało 02112005JuleczkęKocham czy Twoim zdaniem to łatwe hasło ? dadam tylko że konto było anonimowe i nikt z znojomych o nim nie wiedział w sensie że jest moją własnością...

tonyviroos

hasło w kombinacji jaką podajesz jest jednym z łatwiejszych do złamania, zostały zastosowane 3 najczęściej spotykane frazy: cyfry od 0-9, imię oraz słowo "Kocham", może się wydawać, że takie hasło jest mocne ale tak nie jest. Jeśli miałbym złamać czyjeś hasło to przy tworzeniu słownika do łamania haseł metodą "słownikową" wybrałbym właśnie takie kombinacje tzn. uwzględniłbym wszystkie kombinacje cyfrowe z zakresu od 0 do 9, wszystkie imiona (baza imion do znalezienia i pobrania w internecie), oraz najpopularniejsze słowa z wyszukiwarki. Specjalne programy do tworzenia słowników są dostępne w sieci i prawie każdy może sobie taki słownik wygenerować, program taki tworzy nam wszystkie możliwe kombinacje z uwzględnieniem parametrów wcześniej przez nas ustalonych (dobry słownik generuje się nawet kilka/kilkanaście dni), im większy słownik tym większa szansa na złamanie hasła.
Hasła najtrudniejsze do złamania to hasła w postaci np. 2Wią#23K&oc!a7ISt(y)CzNy^cHR3pu8L!k - takie hasło metodą słownikową bardzo trudno złamać, a metodą bruteforce zajęłoby to zbyt wiele czasu, wcześniej prawdopodobnie nasze zamiary zostałyby wykryte przez administrację serwisu na którym próbowalibyśmy je złamać.

P.S.
W kwestii zabezpieczeń mogę Wam napisać kilka dłuższych artykułów.
Koledze ukradli chomika bo się zarejestrował na pseudo oficjalnym forum i podał takie samo hasło jak do chomika.
Trzeba być cymbałem za przeproszeniem, żeby gdziekolwiek dawać takie same dane... a jeśli miał jeszcze jakieś łatwe to powodzenia.