Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Protesty w Europie przeciw ACTA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W sobotę w wielu krajach europejskich doszło do protestów przeciwko umowie ACTA. Tysiące ludzi wyszło na ulice Austrii, Niemiec, Czech, Estonii i Bułgarii.
[Obrazek: ef83456e37014b97a079dccb5408c7f0,37,1,2-0-508-286-0.jpg]

Mimo 10-stopniowego mrozu około tysiąca głównie młodych ludzi uczestniczyło w sobotę w demonstracji przeciwko ACTA w Salzburgu. "ACTA ad acta!" i "Powstrzymać ACTA" - głosiły napisy na transparentach.

W Wiedniu na placu św. Szczepana (Stephansplatz) zebrało się kilka tysięcy osób. Policja mówi o 3 tysiącach, organizatorzy o 4,5 tys.

W Innsbrucku około 800 osób uczestniczyło w marszu protestacyjnym zorganizowanym pod anglojęzycznym hasłem "Act against ACTA".

Około dwóch tysięcy ludzi przyłączyło się w sobotę w Pradze do ogólnoeuropejskich protestów przeciw ACTA.

Demonstrację w stolicy Czech zorganizowała Czeska Partia Piracka (CzPS), która domaga się od rządu całkowitego wycofania się z umowy.

Poza Pragą mniejsze protesty odbyły się w Brnie, Ostrawie, Pilznie, Ołomuńcu, Pardubicach, Uściu nad Łabą, Czeskich Budziejowicach, Igławie, Libercu, Zlinie i innych miastach Czech, Moraw i czeskiego Śląska.

Tysiące ludzi wyszły w sobotę na ulice niemieckich miast, żeby zaprotestować przeciwko ACTA. Jak informuje agencja dpa, tylko w Monachium mimo mrozu w demonstracji przeciwko tej umowie międzynarodowej uczestniczyło ok. 16 tys. osób.

W Berlinie i Kolonii demonstracje pod hasłem "ACTA ad acta!" zgromadziły po ok. 2 tys. ludzi. W sumie protesty przeciwko ACTA zorganizowano w 60 niemieckich miastach.

Ponad tysiąc osób zebrało się w sobotę na Placu Wolności w Tallinie, żeby wziąć udział w międzynarodowym dniu akcji przeciwko ACTA.

więcej na onet.pl

Czy nasz premier dalej sądzi, że nikt poza Polską nie protestuje przeciw ACTA?

Fajnie, ze ludzie wreszcie solidarnie przeciw czemuś protestują...

Protesty były cały dzień? Bo info z onetu pochodzi z godziny 18:14 – w TV nie widziałem żadnej informacji na ten temat. Kolejna pokazówka jak u nas media kształtują ruchy społeczne.