Karol
16.02.2012, 12:55
Składniki dla >6 osób
1 kg mąki,
10 dkg cukru pudru,
10 dkg drożdży,
7 żółtek,
1 kieliszek octu lub spirytusu,
10 dkg margaryny,
2 cukry waniliowe,
szczypta soli,
0,5 l mleka,
marmolada lub smażona róża,
ok 1,5 l oleju do smażenia (może być smalec),
2 łyżki cukru kryształu,
Opis przygotowania czas przygotowania: do 90 min
1. mleko , drożdże , 0,5 kg maki połączyć (zrobić z tego rozczyn) odstawić do wyrośnięcia. Gdy gotowe dodać resztę mąki , żółtka utarte z cukrem pudrem , spirytus , sól , cukry waniliowe .
2. chwile wyrabiać , na koniec dodać wcześniej roztopioną margarynę i pianę tylko z 2 białek usztywnioną podczas ubijania cukrem kryształem , zarabiać ręką aż powstanie jednolite ciasto (ma odstawać od ręki), przykryć ścierka i odczekać aż podwoi swoją objętość
3. Gdy ciasto wyrośnie , dać na stolnice , rozwałkować na grubość 2 cm , można dodawać od razu marmoladę lub dopiero po usmażeniu nabić specjalnym do tego rękawem z wąską końcówką
4. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem wg własnego uznania.
5. Życzę smacznego