Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Fasolka po bretońsku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

[Obrazek: scaled.php?server=10&filename=fasolkapob...res=medium]
Składniki:
40 dag fasoli Jaś
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.

Karolina90

Kucharek napisał(a):Fasolka po bretońsku

W najbliższym czasie spróbuję , mam nadzieję że przepis sprawdzony ;)

Kucharek

Karolina90 napisał(a):W najbliższym czasie spróbuję , mam nadzieję że przepis sprawdzony Oczko

Oczywiście że sprawdzony jak każdy inny zamieszczany prze zemnie na forum.:D