Odjechani.com.pl

Pełna wersja: 8 GB RAM
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

mabud73

Firma OCZ, która specjalizuje się w produkcji pamięci RAM o świetnych parametrach pracy, poinformowała o wydaniu na rynek odświeżonej wersji pamięci z serii Titanium, których przeznaczeniem była podstawka Socket AM2.

W zamian za poprzednie 4 GB, teraz otrzymujemy aż 8 GB.
[Obrazek: pamieciram1788921.jpg]

W maju firma zaprezentowała pamięci o pojemności 4 GB, które składały się z zestawu 2x2 GB. Szczególnie ciekawym faktem, było ich przeznaczenie - produkt sygnowany jest jako idealny dla platformy AMD, ponieważ wykorzystuje szersze adresowanie niż tradycyjne pamięci, co w rzeczywistości daje skok wydajnościowy.
Teraz, aby wyjść naprzeciw potrzebom, albo równie dobrze pokazać się z dobrej strony, OCZ prezentuje większe pamięci 8-gigabajtowe składane w zestawie 4x2 GB. Ich częstotliwość taktowania nie jest oszałamiająca, wynosi po prostu 667 MHz, ustawienia timingów to 5-5-5-15. OCZ gwarantuje stabilną pracę pamięci maksymalnie z napięciem 2.1V, przekroczenie tej granicy łamie warunki gwarancji.

Pamięci z serii Titanium sprzedawane są z aluminiowymi radiatorami, które mają polepszyć odprowadzanie ciepła. OCZ informuje, iż każda pamięci z serii Titanium jest testowana indywidualnie i posiada wieczystą gwarancję, o cenie natomiast nie wspomniano.

inf.ze str. www.nt.interia.pl/news/8-gb
Ciekaw jestem kiedy nastąpi ta przełomowa chwila gdy taka ilość pamięci RAM okaże się niewystarczająca.

Swoją drogą nie wiem po co wciąż jest ta ilość powiększana.
Zamiast stworzyć pamięć o innej architekturze tupu kolejkowanie równoległe przetwarzanych informacji, dzielenie danych na niezbędne i zbędne, brak rozproszenia informacji po wszystkich bankach pamięci.

Dlaczego kości pamięci nadal muszą pozostawać tylko bankami pamięci a nie zupełnie osobnym elementem komputera z własnym procesorem - jak na razie to płyta główna rządzi bankami a nie kości pamięci.

Coraz więcej gier i programów wymaga niewyobrażalnie dużych pojemności, dużego taktowania, dużej ilości RAMu itd. W końcu trzeba by tą prastarą architekturę w końcu zmienić bo ile jeszcze można?
4gb na Win 7 spokojnie wystarczy, i tak jak jest wymagane np. 1gb a mam 512mb to tez dobrze działa. Na PS3 jest 256mb i tez nie jest zle :D
Ja jestem natomiast ciekawy kiedy wprowadzą ddr 4
(21.05.2011, 21:20)MarciNXM napisał(a): [ -> ]4gb na Win 7 spokojnie wystarczy, i tak jak jest wymagane np. 1gb a mam 512mb to tez dobrze działa. Na PS3 jest 256mb i tez nie jest zle :D

Minimalne wymagania do działania Windows Seven to 1GB, natomiast
rekomendowane to 2GB dla wersji 32 bitowej oraz 3GB dla 64 bitowej. Owszem
system będzie działał z 512 mb Ram (sprawdzałem) lecz jest to niewystarczająca
ilość do komfortowej pracy, nawet w Windows XP.

Porównywanie systemu z PS3 jest bezsensu. Komputer musi utrzymywać cały
system co w win 7 zabiera ok. od 350 mb (przy 512 ram) do nawet 1,2 GB
w wersjach 64 bitowych. Konsola nie potrzebuje takiej ilości z wiadomych przyczyn,
nie posiada takiego rozbudowanego systemu i nie utrzymuje masy aplikacji w tle.
Sebastian napisał(a):Minimalne wymagania do działania Windows Seven to 1GB, natomiast
rekomendowane to 2GB dla wersji 32 bitowej oraz 3GB dla 64 bitowej. Owszem
system będzie działał z 512 mb Ram (sprawdzałem) lecz jest to niewystarczająca
ilość do komfortowej pracy, nawet w Windows XP.

Porównywanie systemu z PS3 jest bezsensu. Komputer musi utrzymywać cały
system co w win 7 zabiera ok. od 350 mb (przy 512 ram) do nawet 1,2 GB
w wersjach 64 bitowych. Konsola nie potrzebuje takiej ilości z wiadomych przyczyn,
nie posiada takiego rozbudowanego systemu i nie utrzymuje masy aplikacji w tle.

Zgadzam się z tobą w 100%.