Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jeździec apokalipsy przy zamieszkach w Egipcie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Upiorny "jeździec apokalipsy" objawił się demonstrantom w Egipcie

Świadkami interesującego zjawiska byli demonstranci, którzy protestowali na ulicach jednego z egipskich miast. Oczom przeciwników prezydenta Mubaraka, którzy zebrali się na pikiecie, ukazał się w pewnym momencie jeździec-widmo. Na różnych internetowych forach -- nie tylko tych zajmujących się analizą zjawisk paranormalnych -- rozgorzała gorąca debata. Dyskutanci próbują ustalić, z czym tak naprawdę mieli do czynienia protestujący.

Na materiale filmowym, uwiecznionym przez jedną ze stacji telewizyjnych, widać najpierw sylwetkę przypominającą jeźdźca na koniu o -- wydawałoby się -- bardzo konkretnych kształtach. Owa figura od samego początku zadziwia swoją specyfiką. W oczy rzuca się jej charakterystyczne ubarwienie w jednym z odcieni zieleni oraz powiewająca, przypominająca płachtę, „struktura".

W pewnej chwili, tajemnicza „postać" zaczyna oddalać się od demonstrantów, gwałtownie przyspiesza, po czym „rozpływa się" w powietrzu.

Internauci, jak zwykle w podobnych przypadkach, nie są zgodni, co do charakteru zjawiska. Wszyscy przyznają jednak, że zarejestrowany fenomen wygląda przerażająco. Część uważa, że jest to złudzenie optyczne; inni optują za tym, że mamy do czynienia z dziełem domorosłego twórcy efektów specjalnych. Nie brakuje tez osób, które w zaobserwowanym zjawisku dopatrują się znaków i apokaliptycznych tropów, sugerując, że niepokoje na Bliskim Wschodzie doprowadzą wkrótce do konfliktu o zasięgu globalnym, a w ostatecznym rozrachunku -- do apokalipsy.

Warto nadmienić, że także interpretatorzy przepowiedni Nostradamusa uważają, że słynny francuski mistyk zawarł w swoich czterowierszach wizję ostatnich wydarzeń w Egipcie. Oto słowa jednej z jego przepowiedni:

Fałszywa trąbka skrywająca szaleństwo
sprawi, że Bizancjum zmieni swoje prawa.
Z Egiptu pójdzie naprzód człowiek, który zażąda
wycofania rozporządzenia, wymiany pieniędzy i zmiany standardów
"

Źródło: Internet
Na podstawie tego filmu to nic powiedzieć nie można. Jednak tak się zastanawiam ..
Egipt to specyficzny Kraj. Piramidy itd. Ogromna Historia i wiele legend. Czytałem kiedyś taką teorię, że piramidy właśnie mają uchronić Ziemię od apokalipsy. Do dziś wiele budowli jest zagadką dla największych naukowców z tej dziedziny w jaki sposób powstały.
Co jak co, ale jeżeli był to jakiś duch to ludzie napewno by go zauważyli, a nie tylko kamera by go zarejestrowała. Ci ludzie nawet na to nie zwracają uwagi. Dla mnie to zwykły kit, a nie jakiś duch... Scena jak z filmu "Władca pierścieni", albo duchy w "Piraci z karaibów", tylko chociaż tam ktoś je zauważa...
Zgadzam się z Pauliną.
Jeszcze ta twarz, która wyskakuje na końcu kojarzy mi się tylko z filmikami,
w których główną "atrakcją" jest właśnie twarz, która ma wystraszyć widza.
Dla mnie również to fake. Widać smugi obiektywu podczas ruchu w prawo.
Takie jest moje zdanie.
Bardzo interesujące. Egipt pasjonuje mnie od zawsze. Były czasy, kiedy poświęcałam długie godziny na czytanie tłumaczeń manuskryptów. Ten kraj owiany jest legendą już od samego jego powstania. Powstał jakby z dnia na dzień, bez żadnych śladów rozwoju społecznego (od początku mieli wszystko, tak jakby spadło im to z nieba). Czuje taki pociąg do tego kraju, że właśnie jemu poświęciłam swoją pierwszą książkę. Szczególnie fascynują mnie czasy do XVIII dynastii, ale wracając do tematu:

Efekt zdumiewający, nie mam zamiaru dywagować nad jego autentycznością, bo nawet jeśli jest to sztucznie wywołany efekt wizualny, to i tak wart jest tej chwili ciarek na plecach :D