Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Toruń - Moje miasto godne polecenia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

mabud73

Toruń - Cichy, spokojny i przytulny. Miasto Zakochanych.
[Obrazek: herbou.jpg]

[Obrazek: torupanorama2.jpg]
Panorama Torunia nocą

Masz wolny weekend? Nic jeszcze nie zaplanowałeś? Wpadnij do Torunia! Poznasz tu m.in. bogatą historię miasta Kopernika, pierników i wielkiego gotyku, poznasz fascynujące miejsca i obiekty, spędzisz aktywnie czas na świeżym powietrzu w najbardziej atrakcyjnych miejscach Torunia i jego okolicach.

[Obrazek: toruratusz.jpg]
Ratusz i pomnik Mikołaja Kopernika

Toruń to znakomita baza wypadowa do wycieczek po zróżnicowanym regionie kujawsko-pomorskim.

[Obrazek: toruwiea.jpg]
Krzywa wieża

W najbliższej okolicy Torunia znajduje się wiele ciekawych obiektów historycznych, przede wszystkim zabytków gotyckich. Zlokalizowane są one zwłaszcza na Ziemi Chełmińskiej. Na obszarze tym jest wiele średniowiecznych kościołów, zamków krzyżackich, także XVIII i XIX-wieczne pałace.

[Obrazek: toruruiny.jpg]
Ruiny zamku Krzyżackiego w centrum Torunia

Toruń, w przeciwieństwie do wielu innych miast, nie doznał zniszczeń w czasie II wojny światowej i dlatego jest autentyczny. Miasto ma do zaoferowania wiele, także poza tradycyjnym zwiedzaniem i poznawaniem walorów historycznych. Szybko minie tu jeden dzień solidnego zwiedzania, a jeśli ma się czas - szybko miną i trzy dni i cały tydzień.

[Obrazek: toruwiea.jpg]
Krzywa wieża

"...W starym Toruniu żył Kopernik. W starym Toruniu piekli piernik". Tak zaczyna się popularna bajka. W tym mieście urodził się ponad 500 lat temu nie tylko znakomity astronom a 400 lat później twórca słownika języka polskiego, Szymon Bogumił Linde. Torunianinem był zmarły lider legendarnej grupy "Republika", Grzegorz Ciechowski. Spędził tu dzieciństwo i chodził do podstawówki popularny aktor, Bogusław Linda.

[Obrazek: torustarwka.jpg]
Stary Rynek

Symbolem Torunia jest niewątpliwie Mikołaj Kopernik. Jego rodzina posiadała przynajmniej cztery kamienice w mieście - jedną przy rynku i trzy na ulicy noszącej obecnie jego imię.
[Obrazek: torustarwka1.jpg]
Brama Mostowa

Toruń to największy kompleks architektury gotyckiej w Polsce, a krzyżackiej - w Europie. Jeden z najcenniejszych - obok Krakowa i Zamościa - zespołów urbanistycznych, który pięć lat temu został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Europie - obok chińskiego muru i piramid.

[Obrazek: torubulwar.jpg]
Bulwar Filadelfijski

Kolejny po Koperniku symbol Torunia czyli pierniki, wypieka się tu od XVI wieku. Wzbudziły one zachwyt genialnego kompozytora, Fryderyka Chopina, który bawiąc w 1825 roku na wakacjach w pobliskiej Szafarni, pisał w liście do przyjaciela, Jana Matuszyńskiego:: -"Widziałem ja, prawda również i całą fortyfikację, oprócz tego kościoły gotyckiej budowy, z których jeden w 1231 roku zbudowany. Widziałem wieżę pochyłą i ratusz sławny w guście gotyckim, ale to tylko ci napiszę, iż największą impresję czyli alias wrażenie pierniki na mnie uczyniły, bo to wszystko nie przechodzi pierników, oj pierników, z których jeden posłałem Wam do Warszawy".

Wcześniej inny miłośnik toruńskich słodkości, król Jan III Sobieski, zabrał ze sobą do Warszawy toruńskiego piernikarza, aby wypiekał dla niego pierniki.

Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają Rynek Nowomiejski w Toruniu.

[Obrazek: nowomiejski1.jpg]

[Obrazek: nowomiejski2.jpg]

Tu można obejrzeć więcej zdjęć: Toruń

Z A P R A S Z A M

Piękne miasto kiedyś przez nie jechałem ale niestety niezwiedziłem.
Byłem w Toruniu kilkakrotnie - służbowo.
Piękne miasto... osiedla są dość kolorowe - byłem na jednym osiedlu i było jakieś takie kolorowe.

mabud73

Trzeba było dać znać Baronek :) Tak...osiedla bardzo kolorowe....Toruńska "sypialnia" Rubinkowo I,II, Na skarpie. Ale nie tylko. Takich osiedli w Toronto jest więcej :) Ja mieszkam w starej zabytkowej dzielnicy Bydgoskie Przedmieście. Piękna okolica, blisko starówki :) Dorzucę niebawem kilka zdjęć z "bydgoskiego" :)
Przepiękne miasto szczególnie wieczorem. ;) Dużo atrakcji, muzeów itp. :)
Byłem przejazdem ale zdążyłem zauważyć że naprawdę mogło by mi się spodobać
Magda, ujawniłaś się? :P

Byłem kiedyś w gimnazjum z wycieczką.

Kojarzy mi się z piernikami i Kopernikiem oczywiście. Mam też w głowie obraz herbu Torunia.