Który silnik Waszym zdaniem lepszy i dlaczego? Który bardziej przejrzysty i chętniej się z niego korzysta? Czekam na Wasze opinie.
Powiedzcie również który bardziej stabilny i po prostu wydajniejszy.
Ile będzie ludzi tyle opinii.
Zarówno jeden jak i drugi ma swoje wady i zalety.
Do plusów phpbb bez wątpienia należy mnogość dodatków i łatwość
stworzenia własnego wyglądu, natomiast mybb jest według mnie
zdecydowanie bardziej bezpiecznym skryptem. Nie będę tu jednak podawał
konkretnych szczegółów właśnie ze względów bezpieczeństwa.
W przypadku phpbb należy jednak uważać, aby nie przegiąć z "wodotryskami" na forum.
Szybko możesz sobie w tej sposób wykończyć serwer.
Najlepiej zainstaluj sobie oba silniki i posiedź nad nimi kilka tygodni.
Wówczas będziesz miał na pewno już swoje zdanie. I jeden i drugi jest dobry,
kwestia tylko tego co Tobie osobiście bardziej przypadnie do gustu.
Ani jeden ani drugi skrypt nie będzie jednak bezpieczny, jeżeli admin nie będzie ich aktualizował.
To właśnie phpBB3 słynie z bezpieczeństwa a MyBB z ogromnej ilości dodatków. Na phpBB lub na MyBB czy innych skryptach style tworzy się tak samo. Według mnie MyBB jest bardziej nowoczesne. Nie da się zabezpieczyć nic w 100% a MyBB wcale też nie jest takie dziurawe co chwile wychodzą łatki. MyBB jest stabilne jeżeli nie instaluję się dodatków które po prostu je obciążają. MyBB ma bardzo przejrzysty interfejs.
Dorian napisał(a):To właśnie phpBB3 słynie z bezpieczeństwa a MyBB z ogromnej ilości dodatków.
Każdy ma swoje własne doświadczenia.
Kiedyś jak prowadziłem forum na phpbb ogarniał mnie wszechobecny spam mimo zastosowania wielu zabezpieczeń.
Po 3 miesiącach odpuściłem i stwierdziłem, że phpbb nie jest dla mnie.
Oczywiście w mybb również trzeba wykonać kilka czynności, aby dodatkowo zabezpieczyć własne forum, ale też ogólnie
mybb bardziej przypadło mi do gustu.
Odjechani.com.pl istnieją od lutego ubiegłego roku i tylko raz (przed dodatkowymi zabezpieczeniami) spotkałem się ze spamem
na tym forum (mówię o botach itp programach).
Oczywiście teraz pewnie jest inaczej ponieważ ostatni raz styczność z phpbb miałem dobrych kilka lat temu więc
tak jak mówiłem - autor powinien sobie zainstalować zarówno jeden jak i drugi silnik forum dla własnych porównań.
Oprócz naszych uwag istnieje jeszcze coś takiego jak własny gust.
Każdy ma nieco inny
(16.04.2012, 17:03)admin napisał(a): [ -> ]autor powinien sobie zainstalować zarówno jeden jak i drugi silnik forum dla własnych porównań.
Tak też zrobiłem. Na pierwszy rzut oka wolę MyBB ale po głębszej analizie bardziej mi odpowiada phpBB3. Dziękuję za pomoc
Nicholas napisał(a):ale po głębszej analizie bardziej mi odpowiada phpBB3.
To przedstaw tu co przeanalizowałeś. Co zadecydowało o takim wyborze?
Na pewno rozjaśni to obraz wszystkim tym, którzy czytają ten wątek
Mhm..., miałem tu i tu testowe fora i jednak wolę phpbb3 ale tylko ze strony administratora, za to ze strony użytkownika wole mybb, na tym pierwszym skrypcie boci buszują, za to na mybb jest ich o wiele mniej ten skrypt jest nowszy za to phpbb3 jest bardzo podobny do by przemo, wybieram mybb.
Moim zdaniem nie ma znaczenia jaki engine forum wybierzesz. Liczy się przede wszystkim społeczność i treści na forum. Dbaj o to i będzie dobrze.
Jestem za MyBB po prostu się zakochałem w tym skrypcie...phpBB kojarzy mi się z tymi starymi forami na darmowych hostingach ktore wiecznie były puste i strasznie zaspamowane syfem;p