07.04.2012, 01:02
07.04.2012, 09:09
Proszę:
Cytat:Jakiś i JakichśŹródło: poradnia.pwn.pl
Od pewnego czasu intryguje mnie poprawność słowa jakiś i jakichś. Która forma jest poprawna i w jakim przypadku? Jaka występuje między nimi różnica? Które z poniższych zdań jest poprawne?
1. Spotkałam jakichś znajomych.
2. Spotkałam jakiś znajomych.
Jakiś to zaimek nieokreślony w mianowniku rodzaju męskiego (w rodzaju męskonieżywotnym też biernik), np. „Pytał o ciebie jakiś pan”. Jakichś to dopełniacz lub miejscownik lm tego zaimka (w rodzaju męskoosobowym też biernik), np. „Szukali jakichś dokumentów”. Z dwóch podanych przez Pana zdań tylko pierwsze jest poprawne. Aby się nie pomylić i nie powiedzieć jakiś zamiast jakichś lub na odwrót, można na chwilę pominąć końcowe -ś, wybrać właściwą formę zaimka pytajnego, a następnie dokleić -ś, przywracając mu znów nieokreślony charakter. Na przykład: „Spotkałam jakich znajomych?” – „Jakichś!”.
— Mirosław Bańko, PWN
07.04.2012, 20:51
Matko co za definicja. Nie chcę tu nikogo obrazić, ale sądzę, że wiele osób nie będzie miało pojęcia o co chodzi.
Biernik, miejscownik liczby mnogiej, dopełniacz, rodzaj męskożywotny?
Haha, chyba najpierw należało by przypomnieć lekcję języka polskiego,
albo znaleźć jakiś (czy jakichś?) łatwiejszy sposób na wytłumaczenie tych zależności.
Biernik, miejscownik liczby mnogiej, dopełniacz, rodzaj męskożywotny?
Haha, chyba najpierw należało by przypomnieć lekcję języka polskiego,
albo znaleźć jakiś (czy jakichś?) łatwiejszy sposób na wytłumaczenie tych zależności.
07.04.2012, 22:02
Zawsze można założyć nowy wątek bądź użyć wyszukiwarki google
09.04.2012, 20:24
Najprościej będzie chyba powiedzieć, że:
- słowa "jakiś" używamy tylko i zawsze w liczbie pojedynczej, np. "jakiś kolor", "jakiś chłopiec";
- słowa "jakichś" używamy tylko i zawsze w liczbie mnogiej, np. "jakichś dziewczyn", "jakichś kolegów".
Tak na logikę, przecież "jakiś znajomych" już nawet brzmi dziwacznie.
- słowa "jakiś" używamy tylko i zawsze w liczbie pojedynczej, np. "jakiś kolor", "jakiś chłopiec";
- słowa "jakichś" używamy tylko i zawsze w liczbie mnogiej, np. "jakichś dziewczyn", "jakichś kolegów".
Tak na logikę, przecież "jakiś znajomych" już nawet brzmi dziwacznie.
10.04.2012, 20:21
No teraz to jest zrozumiałe. O to chodziło. Dzięki