Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Google Analytics - poradnik - robić czy nie robić?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej,

Na wielu chomikach widzę ostatnio liczniki z różnych stron - nie wiem, czy to kwestia mody, czy niewiedzy użytkowników ale pojawia się masa widgetów, które są zupełnie zbędne, ale "fajnie wyglądają". I teraz, wpadłem na pomysł - ponieważ sam zacząłem korzystać z tego niedawno - żeby napisać poradnik jak robić "statystyki" chomika z pomocą google analytics + liczniki.org. To pierwsze to bardzo potężne narzędzie ale jednocześnie pozwalające zobaczyć co powinniśmy zmienić na chomiku - np u mnie 60% ludzi wychodzi w ciągu pierwszych 10 sekund a 35% zostaje więcej niż 10 minut i to już mówi mi, że powinienem bardziej zachęcić ludzi, żeby jednak się rozejrzeli, niż zmieniać już coś w samych plikach, bo to się ludziom podoba kiedy zostają. A liczniki.org są fajne, bo w pewien sposób wzbudzają "zaufanie" innych użytkowników.

Pytanie brzmi - czy jest sens robić taki poradnik? Nawet robiąc opisy "najważniejszych" funkcji to trochę roboty, a pisanie go, żeby skorzystały dwie osoby mija się nieco z celem. Stąd moje pytanie do was, czy warto się za to zabrać, czy nie.

Edit: Ok, poprawiłem. Nie sądziłem, że trzeba AŻ tak dokładnie nazywać temat.
Fajny powstałby poradnik, lecz pewnie już takie istnieją i gdyby ktoś chciałby go odszukać to by to zrobił.
Google Analytics jest w języku polskim, dość zrozumiałe kategorie, opcje. Nikt nie powinien mieć problemów zatem w 'buszowaniu' po G.A. Kolejna sprawa, to nie każdemu chomikowi potrzebne są aż tak zaawansowane statystyki.

Termo napisał(a):u mnie 60% ludzi wychodzi w ciągu pierwszych 10 sekund a 35% zostaje więcej niż 10 minut i to już mówi mi, że powinienem bardziej zachęcić ludzi, żeby jednak się rozejrzeli, niż zmieniać już coś w samych plikach, bo to się ludziom podoba kiedy zostają.

Prawdopodobnie te 60% to ludzie, którzy umieszczają reklamę w ChR lub też rezygnują z przeglądania strony poprzez np. menu we flashu, dziesiątki gifów... Jeżeli chcesz większy, czy też stały ruch to przeanalizuj źródła odwiedzin i zawartość witryny w zakładce 'Treść' i wyciągnij wnioski.

Jeżeli jednak większość forum wyrazi zainteresowanie poradnikiem, również będę za a nawet jestem w stanie Ci w nim pomóc.
Przypuszczam, że te 60% to jednak reklamy z bota - w 10 sekund sam nie wyślesz (tak mi się wydaje, może niektórzy mają super zdolności spamowania) i ludzie, których odrzuca brak menu - wciąż zastanawiam się jak powinno wyglądać i co powinienem w nim umieścić, bo mam wszystko ładnie poukładane i wstawianie linków do folderów uważam za niepotrzebne. Ale może powinienem wrzucić coś kolorowego.

Te 60% było przykładem, jak statystyki google mogą pomóc - i wierz mi, dużo stron jest w języku polskim - prostszych stron - a ludzie gubią się przy zabawie z nimi. No i jasnym jest, że nie kierowałbym tego do wszystkich - przede wszystkim do ludzi, którzy uploadują własnoręcznie, tych jest znacznie mniej, ale to wciąż jakaś grupa użytkowników.
Osobiście jestem za zrobieniem poradnika do tego licznika o ile oczywiście będzie porządnie zrobiony ( a nie przedstawiał tylko podstawowe dane które można opanować w 10 sekund)

Termo napisał(a):Przypuszczam, że te 60% to jednak reklamy z bota - w 10 sekund sam nie wyślesz
Jak wysyłam reklamy masowo to nawet w 4 sekundy na chomika i wysyłam to ręcznie , nie wiem czy jest nawet bot szybszy ode mnie.