Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Toshiba L40 170 i niedziałający touchpad
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Wczoraj siedząc przy laptopie, chciałem wyczyścić trochę klawiaturę z okruchów, więc obróciłem laptopa klawiaturą do dołu i palcami jeździłem od lewej do prawej wciskając klawisze. Podczas tego "zabiegu" wcisnąłem być może jakiś skrót klawiszowy i teraz nie działa mi tabliczka dotykowa, oraz przyciski lpm i ppm zaraz obok niej.

Po podłączeniu myszki przez usb działa, a na tabliczce kursor nie chce się ruszyć :(

Proszę mi tu nie pisać, że to wina kombinacji klawiszy FN + coś, gdyż u mnie jest to FN + F9 ale tak kombinacja nie działa i nie działała od zawsze, czyli od kupna.

Zainstalowałem także sterownik, który uaktywnia klawisz FN ale to nic nie dało.
Chociaż inne kombinacje z klawiszem FN działają. W menadżerze zadań nie ma awarii urządzenia.

Proszę o pomoc
Tabliczka czyli chodzi ci o tauchpad'a ??
A jaki masz system ??
Najlepiej podepnij myszkę pod USB wejdź w ustawienia myszy i tam poszukaj coś związanego z blokadą tauchpad'a albo może masz zaraz w obudowie Tauchpad'a klawisz blokady klawiszy myszki zobacz :)
Tak chodzi mi o touchpada.

Tutaj dam jeszcze screeny z neta:

Tak wygląda mój laptop:

[Obrazek: L40-15B_1_06.jpg]

Touchpad nie ma opcji przewijanie pasków, ani skrótów. Służy tylko do prowadzenia kursora i zastępuje klawisz lpm. W obudowie nie ma żadnych klawiszy.

System jaki jest w tym laptopie to Windows Vista. Gdzie trzeba wejść aby zmienić te ustawienia ?
Panel sterowania >> sprzet i dzwięk >> urządzenia i drukarki >> mysz
szukaj tam napewno powinno cos tam być
lub możesz miec na psaku zadań po prawej popatrz też :)
dokładnie tak jak mój sasiad wyżej napisał :D :P
albo FN+F7 lub pogrzebac w Biosie :P
Wchodziłem tam ale nie ma tam nic o touchpadzie. Są tylko ustawienia dotyczące szybkości przesuwanie kursora i parę innych.

W panelu sterowanie nie ma nic o touchpadzie :(
Przeczytaj post wyżej FN+F7 jak ni pomoze pogrzebac w biosie albo ostatecznie serwis czeka :)
chyba że jeszcze coś wymyśle to napisze pogrzebie u siebie na lapku :)
Fn + F7 to w moim przypadku rozjaśnienie ekranu.

Mam na klawiszu F7 pokazany na małym rysunku touchpad i obok przekreślony. Lecz ten klawisz nie działa od zakupu. Z resztą już próbowałem nacisnąć FN + F9 oraz inne F (czyli F1, F2 itd...) ale bez skutki :(

Według instrukcji od laptopa pisze:

FN + F7 - Włącza/wyłącza tabliczkę dotykową

I faktycznie na klawiszu jest tabliczka ale wciskanie nic nie daje :(
to nie mam pojęcia :) poszukam instrukcji na necie, może coś znajde
pobierz sobie program "EVEREST Ultimate Edition" i poszukaj tam w nim "mysz"
i pobierz sterownik może jednak coś pomoże, jeszcze raz możesz spróbować :)
Ze strony producenta zainstalowałem dzisiaj sterownik: Accessibility
Ale nic nie pomogło :(

Ok zaraz ściągnę i zobaczę.

Edit:

A więc tak. Już zainstalowałem i gdy wejdę w: sprzęt --> urządzenia wejściowe. I wykrywa mi klawiaturę i mysz, lecz przy myszy pisze: Unkown
Poniżej są jej właściwości lecz nie ma nic o wyłączonym lub zablokowanym urządzeniu.
Stron: 1 2