11.06.2012, 16:02
Każda potrawa ma swoją unikalną nazwę. Jedne biorą swoją nazwę od głównego produktu, z którego się składają, inne od nazwiska kucharza który je stworzył bądź miejscowości, w której powstały.
Jeśli pochylając się nad talerzem, ciekawi Cię skąd wzięła się nazwa potrawy, którą za chwilę zjesz, przeczytaj poniższy zbiór. Następnym razem zabłyśniesz w restauracji znajomością faktów, do których większość ludzi nie przywiązuje wagi.
Być może znasz inną potrawę i pochodzenie jej nazwy? Jeśli tak, dopisz ją.
Magdalenki - ciasteczka biszkoptowe wymyślone przez kucharkę króla Stanisława Leszczyńskiego - Magdalenę.
Kotlet pożarski - legenda mówi, że kolet ten został przyrządzony dla Mikołaja I, przez karczmarza nazwiskiem Pożarski. Potrawa tak posmakowała Mikołajowi I, że kazał on nazwać ją od nazwiska karczmarza i na stałe wprowadzić do swojego menu.
Sos beszamelowy - wynik kilkunastu lat pracy XVII wiecznego smakosza Luisa de Bechamel. Sosu tego Bechamelowi pozazdrościł sam Ludwik XV.
Pizza Margherita - powstała w 1889 roku na cześć królowej Margherity von Savoyen, żony Umberta I.
Ketchup - pochodzi od słowa Ketsiap, w chińskim dialekcie amoy, oznaczającego sfermentowany rybny sos.
Polędwica à la Wellington - książę Wellington, brytyjski bohater spod Waterloo był tak zachwycony filetem wołowym z pasztetem z gęsich wątróbek we francuskim cieście, że od momentu, kiedy spróbował tego dania nadano mu jego nazwisko.
Grahamka - wymyślona przez Sylwestra Grahama, amerykańskiego promotora zdrowego żywienia.
Paella - nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, które oznacza metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom.
Beef Strogonoff - książę Strogonoff, XIX wieczny rosyjski arystokrata przygotowywał u siebie "otwarte obiady". Na taki obiad mógł przyjść każdy, pod warunkiem, że był schludnie i elegancko ubrany. Podczas obiadów książę zachwycał gości daniem, które dziś znamy pod nazwą Beff Strogonoff.
Zrazy Nelsona - nazwę potrawy zawdzięczamy Angielskiemu admirałowi Haratio Nelsonowi, który znany był z zamiłowania do prostych, ale sycących potraw.
Tort Sachera - w roku 1832 młodemu kucharzowi Franzowi Sacherowi powierzono zadanie przygotowania nowego deseru dla księcia i jego gości. Sacher wpadł na genialny pomysł stworzenia tortu przekładanego marmoladą morelową, którego przepis do dziś jest najpilniej strzeżoną tajemnicą wiedeńskiego hotelu Sacher.
Jeśli pochylając się nad talerzem, ciekawi Cię skąd wzięła się nazwa potrawy, którą za chwilę zjesz, przeczytaj poniższy zbiór. Następnym razem zabłyśniesz w restauracji znajomością faktów, do których większość ludzi nie przywiązuje wagi.
Być może znasz inną potrawę i pochodzenie jej nazwy? Jeśli tak, dopisz ją.
Magdalenki - ciasteczka biszkoptowe wymyślone przez kucharkę króla Stanisława Leszczyńskiego - Magdalenę.
Kotlet pożarski - legenda mówi, że kolet ten został przyrządzony dla Mikołaja I, przez karczmarza nazwiskiem Pożarski. Potrawa tak posmakowała Mikołajowi I, że kazał on nazwać ją od nazwiska karczmarza i na stałe wprowadzić do swojego menu.
Sos beszamelowy - wynik kilkunastu lat pracy XVII wiecznego smakosza Luisa de Bechamel. Sosu tego Bechamelowi pozazdrościł sam Ludwik XV.
Pizza Margherita - powstała w 1889 roku na cześć królowej Margherity von Savoyen, żony Umberta I.
Ketchup - pochodzi od słowa Ketsiap, w chińskim dialekcie amoy, oznaczającego sfermentowany rybny sos.
Polędwica à la Wellington - książę Wellington, brytyjski bohater spod Waterloo był tak zachwycony filetem wołowym z pasztetem z gęsich wątróbek we francuskim cieście, że od momentu, kiedy spróbował tego dania nadano mu jego nazwisko.
Grahamka - wymyślona przez Sylwestra Grahama, amerykańskiego promotora zdrowego żywienia.
Paella - nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, które oznacza metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom.
Beef Strogonoff - książę Strogonoff, XIX wieczny rosyjski arystokrata przygotowywał u siebie "otwarte obiady". Na taki obiad mógł przyjść każdy, pod warunkiem, że był schludnie i elegancko ubrany. Podczas obiadów książę zachwycał gości daniem, które dziś znamy pod nazwą Beff Strogonoff.
Zrazy Nelsona - nazwę potrawy zawdzięczamy Angielskiemu admirałowi Haratio Nelsonowi, który znany był z zamiłowania do prostych, ale sycących potraw.
Tort Sachera - w roku 1832 młodemu kucharzowi Franzowi Sacherowi powierzono zadanie przygotowania nowego deseru dla księcia i jego gości. Sacher wpadł na genialny pomysł stworzenia tortu przekładanego marmoladą morelową, którego przepis do dziś jest najpilniej strzeżoną tajemnicą wiedeńskiego hotelu Sacher.