Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Pochodzenie nazw potraw
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Każda potrawa ma swoją unikalną nazwę. Jedne biorą swoją nazwę od głównego produktu, z którego się składają, inne od nazwiska kucharza który je stworzył bądź miejscowości, w której powstały.

Jeśli pochylając się nad talerzem, ciekawi Cię skąd wzięła się nazwa potrawy, którą za chwilę zjesz, przeczytaj poniższy zbiór. Następnym razem zabłyśniesz w restauracji znajomością faktów, do których większość ludzi nie przywiązuje wagi.

Być może znasz inną potrawę i pochodzenie jej nazwy? Jeśli tak, dopisz ją.

Magdalenki - ciasteczka biszkoptowe wymyślone przez kucharkę króla Stanisława Leszczyńskiego - Magdalenę.

Kotlet pożarski - legenda mówi, że kolet ten został przyrządzony dla Mikołaja I, przez karczmarza nazwiskiem Pożarski. Potrawa tak posmakowała Mikołajowi I, że kazał on nazwać ją od nazwiska karczmarza i na stałe wprowadzić do swojego menu.

Sos beszamelowy - wynik kilkunastu lat pracy XVII wiecznego smakosza Luisa de Bechamel. Sosu tego Bechamelowi pozazdrościł sam Ludwik XV.

Pizza Margherita - powstała w 1889 roku na cześć królowej Margherity von Savoyen, żony Umberta I.

Ketchup - pochodzi od słowa Ketsiap, w chińskim dialekcie amoy, oznaczającego sfermentowany rybny sos.

Polędwica à la Wellington - książę Wellington, brytyjski bohater spod Waterloo był tak zachwycony filetem wołowym z pasztetem z gęsich wątróbek we francuskim cieście, że od momentu, kiedy spróbował tego dania nadano mu jego nazwisko.

Grahamka - wymyślona przez Sylwestra Grahama, amerykańskiego promotora zdrowego żywienia.

Paella - nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, które oznacza metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom.

Beef Strogonoff - książę Strogonoff, XIX wieczny rosyjski arystokrata przygotowywał u siebie "otwarte obiady". Na taki obiad mógł przyjść każdy, pod warunkiem, że był schludnie i elegancko ubrany. Podczas obiadów książę zachwycał gości daniem, które dziś znamy pod nazwą Beff Strogonoff.

Zrazy Nelsona - nazwę potrawy zawdzięczamy Angielskiemu admirałowi Haratio Nelsonowi, który znany był z zamiłowania do prostych, ale sycących potraw.

Tort Sachera - w roku 1832 młodemu kucharzowi Franzowi Sacherowi powierzono zadanie przygotowania nowego deseru dla księcia i jego gości. Sacher wpadł na genialny pomysł stworzenia tortu przekładanego marmoladą morelową, którego przepis do dziś jest najpilniej strzeżoną tajemnicą wiedeńskiego hotelu Sacher.