11.06.2012, 17:07
Niejednokrotnie przygotowując elegancki obiad, zastanawiamy się co tak na prawdę powinno znaleźć się nas stole. Wiadomo, że obiad wydawany z jakiejś szczególnej okazji, powinien różnić się od tych, które przyrządzamy na co dzień.
Kiedyś uroczyste obiady składały się nawet z 9 dań. Dziś nikt nie praktykuje już takiego kuchennego maratonu, ale pewne kanony pozostały.
Pełny elegancki obiad powinien składać się z następujących elementów:
Wersja A:
1. Pstrąg w galarecie, jaja garnirowane na sałatce jarzynowej, pieczywo, masło.
2. Barszcz czerwony z pasztecikami.
3 Indyk pieczony, jabłka z borówkami, ziemniaki opiekane, sałata zielona po francusku.
4. Gruszki w czekoladzie, tort makowy, kawa, harbata.
Wersja B:
1. Półmisek wędlin, jaja w sosie tatarskim, pieczywo, masło.
2. Bulion z diablotką.
3. Kaczka pieczona z jabłkami, frytki, sałatka z czerwonej kapusty.
4. Deser lodowy z owocami, tort czekoladowy, kawa, herbata.
Wersja C:
1. Galantyna z kury, Vol-au-vent z pieczarkami, pieczywo, masło.
2. Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym.
3. Sandacz po polsku, młode ziemniaki z koperkiem, bukiet jarzyn.
4. Krem sułtański, rolada orzechowa, kawa, herbata.
Masz swoje sprawdzone menu uroczystego obiadu? Podziel się nim, by może ktoś skorzysta z Twoich pomysłów. Niektórzy rezygnują z punktu pierwszego menu, pozostawiając jedynie zupę, danie zasadnicze i deser - takie menu również możesz nam zaprezentować. Ocenimy je pod względem kompozycji składników i sposobu obróbki termicznej.
Pamiętaj: Nie ma złych pomysłów - są tylko te niedopracowane
Kiedyś uroczyste obiady składały się nawet z 9 dań. Dziś nikt nie praktykuje już takiego kuchennego maratonu, ale pewne kanony pozostały.
Pełny elegancki obiad powinien składać się z następujących elementów:
- Przekąski
- Zupa
- Danie zasadnicze
- Deser
Wersja A:
1. Pstrąg w galarecie, jaja garnirowane na sałatce jarzynowej, pieczywo, masło.
2. Barszcz czerwony z pasztecikami.
3 Indyk pieczony, jabłka z borówkami, ziemniaki opiekane, sałata zielona po francusku.
4. Gruszki w czekoladzie, tort makowy, kawa, harbata.
Wersja B:
1. Półmisek wędlin, jaja w sosie tatarskim, pieczywo, masło.
2. Bulion z diablotką.
3. Kaczka pieczona z jabłkami, frytki, sałatka z czerwonej kapusty.
4. Deser lodowy z owocami, tort czekoladowy, kawa, herbata.
Wersja C:
1. Galantyna z kury, Vol-au-vent z pieczarkami, pieczywo, masło.
2. Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym.
3. Sandacz po polsku, młode ziemniaki z koperkiem, bukiet jarzyn.
4. Krem sułtański, rolada orzechowa, kawa, herbata.
Masz swoje sprawdzone menu uroczystego obiadu? Podziel się nim, by może ktoś skorzysta z Twoich pomysłów. Niektórzy rezygnują z punktu pierwszego menu, pozostawiając jedynie zupę, danie zasadnicze i deser - takie menu również możesz nam zaprezentować. Ocenimy je pod względem kompozycji składników i sposobu obróbki termicznej.
Pamiętaj: Nie ma złych pomysłów - są tylko te niedopracowane