Przebywając na portalu chomikuj.pl natknąłem się na pewną stronę z ankietą reklamowaną przez
Marcin6753e. Ankieta dotyczy naszych kont chomikuj.
Link do strony z ankietą:
http://moje-ankiety.pl/respond-28813.html
Jak dla mnie to coś mi tu śmierdzi i należy to zbadać.
Ja takiej wiadomości nie dostałam ...
Na żadnym z moich chomików. ( Posprawdzałam takie stare, z których w ogóle już nie korzystam . : p )
Spytałam moją koleżankę, która ma dość popularnego chomika - ona również nic o tym nie wie.
Sam w sobie link podejrzany nie jest, ponieważ jest to znana strona z ankietami.
Trochę dziwne, bo po co komu taka ankieta (?), ale ogólnie nic strasznego w tym nie ma .
Spisku w tym nie wyczuwam . : )
Chociaż lepiej mieć się na baczności.
Czekam aż wypowie się ktoś bardziej obeznany w takich sprawach .
Nesttle napisał(a):Ja takiej wiadomości nie dostałam ...
Na żadnym z moich chomików. ( Posprawdzałam takie stare, z których w ogóle już nie korzystam . : p )
Spytałam moją koleżankę, która ma dość popularnego chomika - ona również nic o tym nie wie.
Wysyła te wiadomości raczej tylko w chomikowych rozmowach.
Według mnie ta ankieta mam za zadanie pomóc oszustowi na jakiego chomika warto wpaść i "pożyczyć punkty"
Może ktoś jest po prostu ciekawy.
"Ile zarabiasz dziennie punktów z wystawionych plików ?" - jedno z pytań
przecież administracja ma dostęp do takich rzeczy ...
Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła. Bynajmniej ja nie spróbuję jej wypełnić.
(03.07.2012, 17:47)VanPure napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła.
Ale jak strona z ankietami ( na której występują nawet ankiety dotyczące mc donalda ) może wykradać hasła z chomikuj ?
VanPure napisał(a):Moim zdaniem ta ankieta może wykradać hasła. Bynajmniej ja nie spróbuję jej wypełnić.
Ankieta sama w sobie nie jest zła ale może być wykorzystana do złych celów
Sądząc po koncie użytkownik nie wydaje się być zły ale nigdy nic nie wiadomo.
Ankieta nie jest zła nie wiem skąd obawy i podejrzenia ? Przecież to znana i dobra strona z ankietami i tyle .
Lucyfer napisał(a):"Ile zarabiasz dziennie punktów z wystawionych plików ?" - jedno z pytań
przecież administracja ma dostęp do takich rzeczy ...
A czy ta osoba pisała, że jest z administracji ? Sądząc po ankiecie pomijając , że wygląda na niedopracowaną to ma ona służyć raczej dostosowaniu swojej oferty...
Np.
Jeżeli ktoś zaznaczy, że wydaje tyle a tyle na reklamę - jest wiadomo, że można mu zaproponować reklamę na swoim chomiku lub w chr.
Jeżeli mało daje na reklamę a np. zarabia masę punktów to można zaproponować sponsoring free...
Jeżeli ma dużo wejść dziennie to można wykupić reklamę w vip...
Tak na prawdę jest wiele możliwości na wykorzystanie tych danych - pewnie tylko dla autora ankiety.
Jednak wątpię by była wykorzystywana do celów włamań - nie tak łatwo komuś ukraść konto a wszystkie ukradzione to są głównie z własne winy np. podanie swojego hasła - a tego nie ma w pytaniu
Możliwe również, że osoba chce kupić konto na chomikuj i szuka jakiegoś konkretnego z swoimi wymaganiami...
Jednak z reguły jestem za tym, aby niczego nie wykonywać jeżeli nie ma podanego konkretnego celu ( na co to mu ? ) oraz korzyści dla mnie ( np. gdyby płacił 1000 punktów za wypełnienie ankiety) .
Oczywiści mówię tu tylko odnośnie tej aniety - gdyby to był link do innej strony , którą bym nie znał to najprawdopodobniej nawet bym w nią nie kliknął i tak bym radził...
saturas napisał(a):Ankieta nie jest zła nie wiem skąd obawy i podejrzenia ? Przecież to znana i dobra strona z ankietami i tyle .
Właśnie post wyżej o tym napisałem.
saturas napisał(a):Jednak wątpię by była wykorzystywana do celów włamań - nie tak łatwo komuś ukraść konto a wszystkie ukradzione to są głównie z własne winy np. podanie swojego hasła - a tego nie ma w pytaniu
Ale z pomocą ankiety będzie wiadomo na jakie konto
warto się włamać.
Tyle ode mnie