Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Internetowy kantor wymiany walut a internetowe konto bankowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ostatnio wpadła mi w oko reklama telewizyjna internetowego kantoru wymiany walut. Chciałabym sprzedać pewną ilość waluty w takim kantorze ze względu na korzystniejszy kurs niż w tradycyjnych kantorach w moim mieście. Przejrzałam oferty kilku takich kantorów, sprawdziłam banki, które są przez nie obsługiwane, zaszłam do dwóch z nich.

I teraz już nic nie rozumiem.

Z informacji na stronach kantorów wynika w skrócie, że ze swojego konta internetowego przelewam im pieniądze w wybranej przeze mnie walucie, a oni przelewają na moje konto równowartość w innej walucie (złotówki na inną walutę bądź walutę na złotówki). Tak przynajmniej zrozumiałam. W obu bankach z listy, w których dziś byłam, usłyszałam, że nie mają w ofercie czegoś takiego jak walutowe konto internetowe - owszem, są lokaty walutowe, ale bez konta internetowego. Więc jeśli chciałabym na rachunek z kontem internetowym wpłacić walutę, zostałaby ona przeliczona na złotówki (po bardzo niekorzystnym dla klienta kursie, korzystnym jedynie dla banku) i na moje konto wpłynęłaby kwota w złotówkach.

Jak więc tak naprawdę działają te internetowe kantory walutowe?

Dodam, że chodzi mi o wymianę dolarów amerykańskich na złotówki.

Zależałoby mi głównie na informacjach od kogoś, kto już korzystał z tego typu usług, ewentualnie od kogoś, kto ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat, bo ja nie mam żadnego. ;)
Ogólnie taka wymiana jest nieopłacalna, jest ona przeznaczona dla ludzi którym się spieszy i nie mają czasu latać po kantorach....
Ja jak chce wymienić walutę lecę (Większe miasto) do warszawy i wymieniam w INTRAGO walutę
ADRIANUSS napisał(a):Ogólnie taka wymiana jest nieopłacalna
Porównując kurs w kantorach w moim mieście i okolicach a w kantorach internetowych - jest opłacalna.

Dziękuję za odpowiedź, jednak pytałam jak to wszystko działa i na czym to polega, a nie czy się to opłaca. ;)
(05.07.2012, 16:07)MissFuneral napisał(a): [ -> ]Porównując kurs w kantorach w moim mieście i okolicach a w kantorach internetowych - jest opłacalna.

Dziękuję za odpowiedź, jednak pytałam jak to wszystko działa i na czym to polega, a nie czy się to opłaca. ;)
Pośrednik... i tak zwany żydowski %
jest kilka mankamentów... trochę plusów i minusów, podstawa to kantory dzielimy na takie gdzie właściciel wcześniej miał budkę z walutami a teraz ma stronę i kantory społecznościowe typu peer to peer exchange. Które lepsze - ciężko orzec. najczęściej te społecznościowe mają lepsze kursy ( mniej prowizji i takich tam ) ale słabsze referencje - braki wpisów do rejestrów NBP itp. Jeśli posiadasz konto w : PKO BP, Pekao SA, BZ WBK, BRE Bank, Bank Millennium, Alior Bank - sugerował bym Ci skorzystać z usług walutomatu.pl. Oferuje fajne kursy, posiada swoje konta w wymienionych wyżej bankach więc odpadają koszta. Zresztą sporo na ten temat znajdziesz tutaj [CIACH!], mam za sobą kilka transakcji i jestem zadowolony.
(05.07.2012, 13:33)MissFuneral napisał(a): [ -> ]Ostatnio wpadła mi w oko reklama telewizyjna [CIACH!] wymiany walut. Chciałabym sprzedać pewną ilość waluty w takim kantorze ze względu na korzystniejszy kurs niż w tradycyjnych kantorach w moim mieście. Przejrzałam oferty kilku takich kantorów, sprawdziłam banki, które są przez nie obsługiwane, zaszłam do dwóch z nich.

I teraz już nic nie rozumiem.

Z informacji na stronach kantorów wynika w skrócie, że ze swojego konta internetowego przelewam im pieniądze w wybranej przeze mnie walucie, a oni przelewają na moje konto równowartość w innej walucie (złotówki na inną walutę bądź walutę na złotówki). Tak przynajmniej zrozumiałam. W obu bankach z listy, w których dziś byłam, usłyszałam, że nie mają w ofercie czegoś takiego jak walutowe konto internetowe - owszem, są lokaty walutowe, ale bez konta internetowego. Więc jeśli chciałabym na rachunek z kontem internetowym wpłacić walutę, zostałaby ona przeliczona na złotówki (po bardzo niekorzystnym dla klienta kursie, korzystnym jedynie dla banku) i na moje konto wpłynęłaby kwota w złotówkach.

Jak więc tak naprawdę działają te [CIACH!] walutowe?

Dodam, że chodzi mi o wymianę dolarów amerykańskich na złotówki.

Zależałoby mi głównie na informacjach od kogoś, kto już korzystał z tego typu usług, ewentualnie od kogoś, kto ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat, bo ja nie mam żadnego. ;)

fakt, niektore banki, np. BGZ nie maja kont walutowych dla ludnosci, ale wiekszosc ma - najlepiej wejdz na porownywarke kantorow [CIACH!]gdzie sie wszystkiego dowiesz, wybierzesz bank, walute, kwote i stronka sama Ci policzy i pokaze najtanszy kurs
I sam, i moi znajomi i często korzystamy z internetowego kantora. Osobiście myślę, że [CIACH!]jest jednym z tych wartych uwagi kantorem. Ma bardzo korzystny kurs walut. Dodatkowo także wszystkie transakcje są wykonywane w terminie.