Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

Składniki

25 dag mięsa mielonego
włoszczyzna
2 cebule
ser
olej
3 papryczki

Obraną cebulę pokroić w kostkę podsmażyć lekko na oleju dodać mięso mielone i poddusić mieszając. wszystkie Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce poddusić na tłuszczu podlewając wodą ok 15 min. Wymieszać z mięsem mielonym i przyprawić do smaku. Gotowy farsz nałożyć do obranych papryczek i na wierzch nałożyć ser piec w piekarniku 180 st. ok 30 min. aż ser się przyrumieni.

mabud73

I dokładnie o to mi chodziło Sajmonek. Z czystym sumieniem mogę polecić to danie jako obiad lub kolację nawet taką bardziej wykwintną :) Dodam tylko że obranie papryk polega na wykrojeniu ogonka po którym powstaje równy, okrągły otwór przez który najpierw wyskrobujemy pestki, a później wkładamy farsz. Papryczki podpieka się w piekarniku postawione na blaszce otworem do dołu :)
Ja jadłem coś podobne ale to były z serem feta-czy jakoś tak
W bardzo podobny sposób faszerować można bakłażany. Dodatkiem jest drobno posiekana natka pietruszki, a na zakończenie gotowe danie posypujemy małą ilością startego, żółtego sera i przez moment zapiekamy by się rozpuścił.