Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wino z porzeczek domowej roboty - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam pragnę się dziś z wami podzielić przepisami na wino z porzeczek.
Jutro sam będę robił wino. Owoce czekają tylko aby je zerwać. :)

Domowe wino z porzeczek

Porzeczki mają duże znaczenie dietetyczne, są doskonałym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, i C, zawierają kwasy organiczne, garbniki, błonnik, związki żelaza, wapnia i mikroelementy.

Należy wspomnieć, że porzeczka czarna ma więcej witamin i mikroelementów od porzeczek białych i czerwonych. Okres owocowania i zbiorów (w zależności od rodzaju) przypada od lipca do końca sierpnia. Białe i czerwone porzeczki są bardzo łatwym i wdzięcznym materiałem na wina domowe, polecane są dla osób zaczynających swoją przygodę z winem domowym.

Porzeczki łatwo oddają sok, łatwo się fermentują i często szybko samoczynnie się klarują. Porzeczka nie jest drogim owocem, jest łatwa w uprawie i można z niej nastawić wina wytrawne jak i słodkie, jednoowocowe lub połączyć z innymi owocami, uzyskując wina wieloowocowe. Wybierając owoce do przygotowania wina, należy zwrócić uwagę by były w pełni dojrzałe i niezbyt kwaśne.

Nastawiając wino należy pamiętać by zbytnio nie rozcieńczać moszczu (nie dodawać zbyt dużo wody w stosunku do owoców), gdyż otrzymane wino będzie miało słaby smak (zbyt mało ekstraktu, mówi się o „pustym” winie) i będzie podatne na choroby. Górna granica rozcieńczenia to 2l wody (woda + cukier) na 1 kg owoców – tej granicy nie powinno się przekraczać. W przypadku bardzo kwaśnych porzeczek możemy przyrządzić wino mieszane dodając do porzeczek: jabłka, agrest, maliny lub inne owoce które przyjdą nam na myśl.
[Obrazek: porzeczka-czerwona.jpg]

Przepisy na wino porzeczkowe, nastawy do balonu 15l:

Wino domowe lekkie 12%: • owoce 4,5kg
• woda 5,5l
• cukier 1,8kg
Wino domowe mocniejsze 18%: • owoce 5kg
• woda 5l
• cukier 3kg
Wino porzeczka mieszana 16-17%: • porzeczka czerwona 5kg
• porzeczka czarna 1kg
• woda 5l
• cukier 3kg
Wino porzeczkowe mieszane, mocne (16-17%): • moszcz porzeczki 3l
• moszcz z agrestu 1,5l
• moszcz z jabłek 1,5l
• moszcz truskawek 0,5l
•woda 3,5l
•cukier 2kg

Wybierając drożdże do wina porzeczkowego polecamy włoskie aktywne drożdże: ENARTIS Ferm AromaWhite lub ENARTIS Ferm RedFruit oraz pożywkę ENARTIS START lub SUPERIT.

Zwyczajne drożdże winiarskie też mogą być. Można je dostać przeważnie w sklepach ogrodniczych lub budowlano-ogrodniczych, np w Mrówce

[Obrazek: porzeczka-czarna.jpg] Jeżeli chodzi o porzeczki czarne, to są dla winiarzy dużo bardziej pożądanym składnikiem win domowych. Czarne porzeczki mają dużo więcej ekstraktu, ciemnego barwnika i witamin. Ze względu na swój aromat, porzeczki czarne rzadziej używane są do wyrobu lekkich win jednoowocowych. Stosowane są raczej do ciężkich, deserowych win, przeznaczonych do długiego leżakowania (2-3 lata) lub jako wina przeznaczone na kupaż (mieszanie z innymi winami, w celu poprawienia koloru, smaku i zapachu wina „słabszego”, przeważnie stosuje się 0,5 do 1l wina z czarnej porzeczki na 20l innego wina deserowego).
--------------------------------------------------------------------------------------------
Wyrazy mogące sprawić problemy:
moszcz - świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina owocowego, miodu pitnego itp. W języku potocznym termin stosowany najczęściej w stosunku do moszczu gronowego, czyli soku z winogron przeznaczonego na fermentację w celu wyrobu wina.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ogólnej instrukcji nie będę podawał jak i co się robi po kolei i co potrzeba gdyż wątek przedstawia tylko przepisy na wino !

Źródło: winodomowe.info

Tak wiem, że tekst skopiowany, tak wiem, że jestem niegrzeczny, tak wiem, że stać mnie na coś więcej. Ale ważne, że miałem chęci !!
Jak zrobisz daj info czy ci wyszło, a co do tematu ale chyba drożdże by się też przydały, chyba ze to idzie do innego trunku :]
Jeszcze nie widziałem wina z porzeczek, może dlatego że mało jest ogólnie krzaków porzeczek ...
Diablo09 napisał(a):Wybierając drożdże do wina porzeczkowego polecamy włoskie aktywne drożdże: ENARTIS Ferm AromaWhite lub ENARTIS Ferm RedFruit oraz pożywkę ENARTIS START lub SUPERIT.

Zwyczajne drożdże winiarskie też mogą być. Można je dostać przeważnie w sklepach ogrodniczych lub budowlano-ogrodniczych, np w Mrówce
Jest tu fragment o drożdżach, lecz przyznaję nie podałem informacji ile ma ich być.

Więc:
• na 15l balon dodać ok. 7,5 g drożdży
• na 10l balon dodać ok. 5 g drożdży

W razie innych problemów wujek google powinien pomóc.
Ja od paru lat robię wino i wódkę śliwkową, w tym roku chcę spróbować czegoś nowego i właśnie zastanawiałam się nad czerwonymi porzeczkami + agrest, także bardzo możliwe, że wykorzystam. :)

Lucyfer napisał(a):mało jest ogólnie krzaków porzeczek
Szkoda, że nie widziałeś, jak wyglądał sad u mojej babci - wchodzisz i wydaje Ci się, że poza krzakami porzeczek i drzewami nic tam więcej nie rośnie. :D