tonyviroos
08.03.2011, 04:20
1. Picie dużej ilości wody sprzyja chudnięciu
Picie wody powoduje, że występuje efekt sytości oraz wydzielania się kwasów żołądkowych sprzyjających trawieniu. Jednak sama woda nie powoduje chudnięcia, pita podczas posiłku zwalnia prędkość z którą jemy. Przedłużając zatem długość naszego posiłku dajemy naszemu organizmowi czas na to by wysłał sygnał do mózgu, że jesteśmy nasyceni. Co więcej woda nie zawiera żadnych kalorii w przeciwieństwie do innych napojów.
2. Aby stracić zbędne kilogramy trzeba unikać łączenia ze sobą różnych rodzajów produktów np. węglowodanów z białkami gdyż opóźnia to trawienie
To stwierdzenie nie opiera się na żadnych dowodach naukowych. Jej zdaniem enzymy trawienne trawią tyle samo czasu dany produkt bez względu na to z czym jest on połączony.
3. Jedzenie posiłków tuż przed pójściem spać powoduje tycie.
Moment wybrany do zjedzenia czegoś nie wpływa na długość trawienia danego produktu. z dietetycznego punktu widzenia chodzi przede wszystkim o to co jemy, a nie kiedy. Jedząc ciastka, lody ,czekoladę utyjemy i nie ważne czy będziemy to jeść wieczorem czy podczas dnia.
4. Jedzenie chleba powoduje tycie
Dobrze wybrany rodzaj pieczywa jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety w walce z nadwagą. Chodzi głównie o chleb wypiekany z pełnego ziarna, bogaty w witaminy, zawierający dużo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Taki właśnie chleb jest co prawda dłużej trawiony, ale szybko powoduje uczucie sytości więc w efekcie możemy jeść go mniej niż białych bułeczek. Jedno jabłko zawiera tyle kalorii ile kromka pełnoziarnistego chleba. Taki chleb sam w sobie nie jest tuczący, najbardziej tuczące są wszystkie dodatki takie jak masło, tłuste sery i wędliny.
5. Głodówka oczyszcza organizm
Zupełne pozbawienie organizmu pożywienia nie przynosi mu żadnych korzyści! Zbędne produkty przemiany materii są eliminowane z organizmu poprzez urynę i oddawanie stolca, ale również wtedy gdy się pocimy. Głodówka powoduje głównie utratę wody z organizmu i co prawda tracimy kilogramy, ale to nie jest tłuszcz tylko woda. Co więcej głodówka może powodować, że toksyczne produkty przemiany materii będące w jelitach dotrą do krwi i spowodują niekorzystne skutki zdrowotne dla naszego organizmu takie jak skoki ciśnienia krwi, zmęczenie ,zły nastrój etc.
6. Produkty Ligot pomagają schudnąć
Produkty ubogie w tłuszcz posiadają co prawda mniejszą jego zawartość, ale bardzo często zawierają więcej cukru, co równoważy tę różnicę. Jedząc produkty tego typu jemy więcej, ponieważ czujemy się rozgrzeszeni bo przecież są to lekkie produkty więc możemy sobie pofolgować.
7. Grejpfruty powodują zżeranie tłuszczu.
Żadne pożywienie, które dostarczamy naszemu organizmowi nie ma takiej mocy. Nie ma tzw."ujemnych kalorii". Dieta grejpfrutowa jest dietą bardzo restrykcyjną, opierającą się na dostarczaniu organizmowi bardzo małej ilości kalorii, bo to prawda że owoce te posiadają mało kalorii, jednak po zakończeniu tej diety gdy rozpoczniemy jeść normalnie, stracone kilogramy szybko do nas wrócą.
8. Ciemna czekolada nie tuczy
To prawda, że ciemna czekolada zawiera mniej cukru niż np. czekolada mleczna, jednak musimy pamiętać, że również go posiada. Jednak mając wybór między czekoladą z orzechami ,a czekoladą ciemną wybierzmy tę drugą, jest po prostu zdrowsza.
9. Jeść mniej czy więcej się ruszać - to żadna różnica gdy chcemy schudnąć
Błąd! Regularna aktywność fizyczna przyspiesza nasz bazowy metabolizm, co oznacza, że nawet podczas snu i wypoczynku spalamy więcej kalorii niż osoby nie uprawiające sportu. Najlepszym sposobem na utratę zbędnych kilogramów jest połączenie zdrowego, zbilansowanego odżywiania aktywnością fizyczną. Osoby aktywne fizycznie mają większe szanse na utrzymanie zgrabnej, smukłej sylwetki po zakończeniu odchudzania.
10. Schudnąc to proste: krótka ścisła dieta i potem można wrócić do starego sposobu odżywiania
Ścisła, bardzo restrykcyjna dieta przestawia nasz organizm na tryb przeżycia. Jest to swoistego rodzaju atawizm. Dostarczając nagle organizmowi mniej pożywienia, zaczyna on oszczędzać energię i zwalnia się spalanie tłuszczu, bo nie wie on kiedy i jak długo będzie musiał przeżyć właśnie w takim trybie. Istnieje jeszcze niebezpieczeństwo, że po powrocie do normalnego odżywiania spowolni się nasza przemiana materii, bo nasz organizm nauczony okresem głodówki będzie magazynował na zapas tłuszcz, aby w przyszłości zabezpieczyć się przed zmniejszeniem ilości pokarmów.
Picie wody powoduje, że występuje efekt sytości oraz wydzielania się kwasów żołądkowych sprzyjających trawieniu. Jednak sama woda nie powoduje chudnięcia, pita podczas posiłku zwalnia prędkość z którą jemy. Przedłużając zatem długość naszego posiłku dajemy naszemu organizmowi czas na to by wysłał sygnał do mózgu, że jesteśmy nasyceni. Co więcej woda nie zawiera żadnych kalorii w przeciwieństwie do innych napojów.
2. Aby stracić zbędne kilogramy trzeba unikać łączenia ze sobą różnych rodzajów produktów np. węglowodanów z białkami gdyż opóźnia to trawienie
To stwierdzenie nie opiera się na żadnych dowodach naukowych. Jej zdaniem enzymy trawienne trawią tyle samo czasu dany produkt bez względu na to z czym jest on połączony.
3. Jedzenie posiłków tuż przed pójściem spać powoduje tycie.
Moment wybrany do zjedzenia czegoś nie wpływa na długość trawienia danego produktu. z dietetycznego punktu widzenia chodzi przede wszystkim o to co jemy, a nie kiedy. Jedząc ciastka, lody ,czekoladę utyjemy i nie ważne czy będziemy to jeść wieczorem czy podczas dnia.
4. Jedzenie chleba powoduje tycie
Dobrze wybrany rodzaj pieczywa jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety w walce z nadwagą. Chodzi głównie o chleb wypiekany z pełnego ziarna, bogaty w witaminy, zawierający dużo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Taki właśnie chleb jest co prawda dłużej trawiony, ale szybko powoduje uczucie sytości więc w efekcie możemy jeść go mniej niż białych bułeczek. Jedno jabłko zawiera tyle kalorii ile kromka pełnoziarnistego chleba. Taki chleb sam w sobie nie jest tuczący, najbardziej tuczące są wszystkie dodatki takie jak masło, tłuste sery i wędliny.
5. Głodówka oczyszcza organizm
Zupełne pozbawienie organizmu pożywienia nie przynosi mu żadnych korzyści! Zbędne produkty przemiany materii są eliminowane z organizmu poprzez urynę i oddawanie stolca, ale również wtedy gdy się pocimy. Głodówka powoduje głównie utratę wody z organizmu i co prawda tracimy kilogramy, ale to nie jest tłuszcz tylko woda. Co więcej głodówka może powodować, że toksyczne produkty przemiany materii będące w jelitach dotrą do krwi i spowodują niekorzystne skutki zdrowotne dla naszego organizmu takie jak skoki ciśnienia krwi, zmęczenie ,zły nastrój etc.
6. Produkty Ligot pomagają schudnąć
Produkty ubogie w tłuszcz posiadają co prawda mniejszą jego zawartość, ale bardzo często zawierają więcej cukru, co równoważy tę różnicę. Jedząc produkty tego typu jemy więcej, ponieważ czujemy się rozgrzeszeni bo przecież są to lekkie produkty więc możemy sobie pofolgować.
7. Grejpfruty powodują zżeranie tłuszczu.
Żadne pożywienie, które dostarczamy naszemu organizmowi nie ma takiej mocy. Nie ma tzw."ujemnych kalorii". Dieta grejpfrutowa jest dietą bardzo restrykcyjną, opierającą się na dostarczaniu organizmowi bardzo małej ilości kalorii, bo to prawda że owoce te posiadają mało kalorii, jednak po zakończeniu tej diety gdy rozpoczniemy jeść normalnie, stracone kilogramy szybko do nas wrócą.
8. Ciemna czekolada nie tuczy
To prawda, że ciemna czekolada zawiera mniej cukru niż np. czekolada mleczna, jednak musimy pamiętać, że również go posiada. Jednak mając wybór między czekoladą z orzechami ,a czekoladą ciemną wybierzmy tę drugą, jest po prostu zdrowsza.
9. Jeść mniej czy więcej się ruszać - to żadna różnica gdy chcemy schudnąć
Błąd! Regularna aktywność fizyczna przyspiesza nasz bazowy metabolizm, co oznacza, że nawet podczas snu i wypoczynku spalamy więcej kalorii niż osoby nie uprawiające sportu. Najlepszym sposobem na utratę zbędnych kilogramów jest połączenie zdrowego, zbilansowanego odżywiania aktywnością fizyczną. Osoby aktywne fizycznie mają większe szanse na utrzymanie zgrabnej, smukłej sylwetki po zakończeniu odchudzania.
10. Schudnąc to proste: krótka ścisła dieta i potem można wrócić do starego sposobu odżywiania
Ścisła, bardzo restrykcyjna dieta przestawia nasz organizm na tryb przeżycia. Jest to swoistego rodzaju atawizm. Dostarczając nagle organizmowi mniej pożywienia, zaczyna on oszczędzać energię i zwalnia się spalanie tłuszczu, bo nie wie on kiedy i jak długo będzie musiał przeżyć właśnie w takim trybie. Istnieje jeszcze niebezpieczeństwo, że po powrocie do normalnego odżywiania spowolni się nasza przemiana materii, bo nasz organizm nauczony okresem głodówki będzie magazynował na zapas tłuszcz, aby w przyszłości zabezpieczyć się przed zmniejszeniem ilości pokarmów.