Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Tutorial Photoshop: Grafika z połyskiem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam,
Dziś dowiecie się jak dodać połysk na banner, tapetę, sygnaturę i wszelkiego rodzaju grafikę. Zatem do pracy.

Trudność: 1/10
Czas: 2 min

1. Tworzymy nowy dokument o dowolnych wymiarach. W moim przypadku jest to sygnatura o wym. 500x100.
2. Wczytujemy do tego dokumentu obrazek z którego robimy nasz projekt, u mnie to wygląda na razie tak:
[Obrazek: screen%201.png]

3. Teraz zajmujemy się już dodaniem połysku, bo o to nam głównie chodzi. Tworzymy nową warstwę Shift+Ctrl+N. Klikamy na zaznaczenie eliptycznie, zaznaczamy odpowiednią wielkość na projekcie i wypełniamy białą farbą (patrz screen).
[Obrazek: screen%202.png]

4. W połowie mamy utworzony połysk. Teraz zmieniamy krycie utworzonej warstwy. W moim przypadku będzie to 12%.
[Obrazek: screen%203.png]

Ot cała tajemnica tworzenia połysków :) Aby efekt był bardziej zadowalający proponuję pobawić się w opcjach mieszania warstwy.

Mój efekt końcowy:
[Obrazek: out.png]

Prawda, że proste?
Mile widziane Wasze prace :)
Dzięki wielkie za poradniki
A to moja praca

[Obrazek: dasasd-1344155392.png]
Wprawdzie tutorial do PS, ale wszystko tak wyjaśnione, że bez problemu zrobiłam w GIMP-ie. :)

[Obrazek: po%25C5%2582ysk.jpg]

Krycie ustawiłam na 8 i lekko rozmyłam krawędzie połysku.
Fajny poradnik . ; )
Jaką masz wersję photoshopa, jeśli mogę wiedzieć ? :3
(05.08.2012, 23:18)Nesttle napisał(a): [ -> ]Jaką masz wersję photoshopa, jeśli mogę wiedzieć ? :3
CS6 :)
A mi to nie wychodzi :(
Nesttle napisał(a):Jaką masz wersję photoshopa, jeśli mogę wiedzieć ?
Informacja dla wszystkich użytkowników Photoshopa:
wersja programu nie ma tu najmniejszego znaczenia w przypadku tego efektu.

To bardzo podstawowe opcje dostępne w każdej wersji programu.
Tworzenie warstw i ustawianie przeźroczystości czy używanie gradientu jest w każdym programie graficznym.
Niko - dobry i prosty poradnik. Następnym razem dopisz jednak do końca efekt bo będą ludzie, którzy zaczną tworzyć kolejne pytania w tym tutorialu jak zrobić np, takie przyciemnienie w rogu itp. Wiesz o co chodzi.
Mi też nie wychodzi ....
(18.08.2012, 12:48)admin napisał(a): [ -> ]Informacja dla wszystkich użytkowników Photoshopa:
wersja programu nie ma tu najmniejszego znaczenia w przypadku tego efektu.

To bardzo podstawowe opcje dostępne w każdej wersji programu.
Tworzenie warstw i ustawianie przeźroczystości czy używanie gradientu jest w każdym programie graficznym.
Niko - dobry i prosty poradnik. Następnym razem dopisz jednak do końca efekt bo będą ludzie, którzy zaczną tworzyć kolejne pytania w tym tutorialu jak zrobić np, takie przyciemnienie w rogu itp. Wiesz o co chodzi.

Informacja nie była mi potrzebna do wykonania efektu. Chciałam wiedzieć, ponieważ kolorystyka jest ładniejsza niż w CS5 . : p
[Obrazek: witcher_48-1348513182.gif]
Stron: 1 2