08.08.2012, 17:11
Witam
Nie wiem czy warto pisać taki poradnik tutaj na forum, gdyż sporo osób wie jak wycinać obiekt z obrazka.
Ja chciałbym wam pokazać najprostszy i najszybszy sposób wycinania obiektu z kolorowego tła, oczywiście tego typu obrazek najbardziej przydaje się na jakieś bannery itp. Wydaje mi się że to jest jeden z najprostszych sposobów wycinania obiektu z kolorowego tła.
Mam nadzieje że wam się przyda
Poziom: Bardzo łatwy
Zaczynamy
Ja korzystałem z tego obrazka
1) Otwieramy obrazek który wybraliśmy (Plik->Otwórz) CTRL+0
2) Wybieramy narzędzie pióro Skrót "P" i wybieramy w tym narzędziu operacje na ścieżkach i opcję wyklucz nakładające się kształty.
Screen poniżej
3) Przybliżamy obraz u mnie "Alt+ kółko myszki. Teraz podobnie jak lassem piórem zaznaczamy w koło samochód
screen poniżej
Ta wygląda przed połączeniem
A tak po połączeniu
4) Teraz klikając prawym klawiszem myszki wybieramy utwórz zaznaczenie
5) Klikając na utwórz zaznaczenie wyskoczy okienko renderowanie i operacja
w renderowaniu jest opcja
-Promień wtapiania - wybieramy 1 i wciskamy OK
6) Kopiujemy obraz przez nas obrysowany "CTRL+C" lub (Edycja->Kopiuj)
7) Tworzy nową plik (Plik->Nowy)
Wielkość dowolna , a zawartość tła przezroczysty
8) Wklejamy obrysowany obraz poprzez skrót "CTRL+V" lub (Edycja->Wklej)
do naszego nowego pliku
EFEKT KOŃCOWY
Po ilości screenów i pkt można stwierdzić że nie jes to takie proste,ale uwierzcie że jest ja po prostu robię tyle screenów dla osób które się dopierą uczą i nawet podstawowych opcji screeny zrobiłem.
Nie wiem czy warto pisać taki poradnik tutaj na forum, gdyż sporo osób wie jak wycinać obiekt z obrazka.
Ja chciałbym wam pokazać najprostszy i najszybszy sposób wycinania obiektu z kolorowego tła, oczywiście tego typu obrazek najbardziej przydaje się na jakieś bannery itp. Wydaje mi się że to jest jeden z najprostszych sposobów wycinania obiektu z kolorowego tła.
Mam nadzieje że wam się przyda
Poziom: Bardzo łatwy
Zaczynamy
Ja korzystałem z tego obrazka
1) Otwieramy obrazek który wybraliśmy (Plik->Otwórz) CTRL+0
2) Wybieramy narzędzie pióro Skrót "P" i wybieramy w tym narzędziu operacje na ścieżkach i opcję wyklucz nakładające się kształty.
Screen poniżej
3) Przybliżamy obraz u mnie "Alt+ kółko myszki. Teraz podobnie jak lassem piórem zaznaczamy w koło samochód
screen poniżej
Ta wygląda przed połączeniem
A tak po połączeniu
4) Teraz klikając prawym klawiszem myszki wybieramy utwórz zaznaczenie
5) Klikając na utwórz zaznaczenie wyskoczy okienko renderowanie i operacja
w renderowaniu jest opcja
-Promień wtapiania - wybieramy 1 i wciskamy OK
6) Kopiujemy obraz przez nas obrysowany "CTRL+C" lub (Edycja->Kopiuj)
7) Tworzy nową plik (Plik->Nowy)
Wielkość dowolna , a zawartość tła przezroczysty
8) Wklejamy obrysowany obraz poprzez skrót "CTRL+V" lub (Edycja->Wklej)
do naszego nowego pliku
EFEKT KOŃCOWY
Po ilości screenów i pkt można stwierdzić że nie jes to takie proste,ale uwierzcie że jest ja po prostu robię tyle screenów dla osób które się dopierą uczą i nawet podstawowych opcji screeny zrobiłem.