Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Pisze się: "for" czy "forów"?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak się pisze poprawnie w liczbie mnogiej: for internetowych czy forów internetowych?
Poprawna forma (ku zdziwieniu) to forów.

Cytat:Tak, forum jest odmienne w liczbie mnogiej, choć swego czasu słowniki opatrywały to słowo kwalifikatorem blm, co było jednak błędem (owa pomyłka została już poprawiona). Forum odmienia się tak jak akwarium czy liceum, a więc:

M. fora,
B. forów,
C. forom,
D. fora,
N. forami,
Ms. forach,
W. fora.

Dopełniacz for (zamiast forów) jest błędny, choć wyniki wyszukiwania z Googli potwierdzają niestety, że taka odmiana jest dość częsta. Aby zapamiętać, która forma jest poprawna, warto posłużyć się analogią do liceum czy muzeum – nie powiemy przecież liceu czy muzeu, ale liceów oraz muzeów. Wówczas łatwiej zapamiętać, że poprawna forma to forów, a nie for.
Buhay napisał(a):Poprawna forma (ku zdziwieniu) to forów.

Zgadza się "ku zdziwieniu". Pewnie ponad połowa użytkowników widząc to pytanie pomyślała że for ale wystarczy odmienić przez przypadki. ;D
Poprawna pisownia to: forów internetowych - nie for internetowych.
Przyznam szczerze - myślałem że for internetowych, lepiej to brzmi - tak mi się wydaje,
jednak po dłuższym zastanowieniu i zajrzeniu do wujka Google okazuje się że forów internetowych.
Sebastian napisał(a):Przyznam szczerze - myślałem że for internetowych, lepiej to brzmi
Wielu osobom tak się wydaje. Mi również lepiej brzmi 'for internetowych', ale co zrobić. Z językiem polskim się nie dyskutuje. :)
Forów.pl, tyle w temacie. :P