Od kilku dni zauważyłem nietypowe zachowania laptopa. Co 15 sec, wszystko "zamarza" na ekranie na około 3-4 sec. jest to cykliczne zachowanie pojawiające się po 15-20 min pracy. Wpisywanie tekstu, kursor, otwieranie stron w przeglądarce, wszystko co jest na nim robione "zamiera na chwilkę i ponownie powraca. Jest to uciążliwe. Czy ma to coś wspólnego z odświeżaniem pamięci? Miał ktoś coś podobnego? Fakt, Winda stoi już na nim ponad rok i przydałby się format, ale to ostateczność. Może zna ktoś sposób na sprawdzenie tego zjawiska i ewentualną naprawę tego?
Acer Aspire 5315
A ile masz wolnego miejsca na dyskach?
Komputery czasami się zawieszają od przeciążenia.
Zainstaluj program do monitorowania temperatury laptopa (
np. ten).
Przyczyn takiego zachowania może być kilka, zbyt wysoka temperatura (procesora, dysku, pamięci, chipsetu), zbyt mała ilość miejsca na dysku, błędy na dysku, "zaśmiecony" system.
Najpierw sprawdź temperaturę i podaj wyniki pomiarów, postaram się coś doradzić.
Dziękuję Tonyy. Będę próbował. Radiator czyściłem w zeszłym tygodniu. Troszkę tego było, ale wiem że temp. jest ok. Spróbuję zrobić scandisc i na noc defragmentację.
Skąd masz pewność że temperatura jest ok? to że wyczyściłeś radiator nie oznacza że się nie grzeje np. pamięć albo chipset, wentylator na radiatorze też już może "padać" i temperatura będzie zbyt wysoka.
czasami firefox mi tak robi jak długo mam system nie przeinstalowywany, potrafi się na chwilkę zawiesić i po 3-4 sekundach wszystko wraca do normy, restart ff pomaga. Sprzęt mam wystarczająco mocny więc to jest wina ff, na innej przeglądarce jest ok więc może u Ciebie jest podobnie.
Laptop może być OK. Zobacz w Menadżerze zadań czy w momencie zacinania jakiś proces zużywa 100% CPU?
Możliwe że problem stwarza wirus lub antywirus.
Sprawdź też w jakim trybie masz ustawiony dysk twardy. W DMA czy w PIO.
Jeżeli w PIO to przełącz w tryb DMA.
Panel sterowania >> system >> i patrzysz na to co jest pokazane pod kontrolery ide
A więc tak. Jak to w naturze już bywa, człowiek zamiast sobie ułatwiać, to sobie utrudnia życie. "Ja kudłaty, durnowaty nie wiedziałem co to taty" .........mógłbym tak rzec waląc się palcem w głowę. Zamiast zrobić te czynności od razu, szukałem na siłę ataków speware, wirusów lub błędów programowych a tu (wstyd się przyznać) wystarczyło tylko zrobić szybki scandisk i defragmentację......problemy zniknęły od ręki, co nie omija konieczności formatu, bo "winda" stoi u mnie już dokładnie rok i 7 m-cy. Dziękuję wszystkim za pomoc
Do następnej "wpadki"
Cytat:co nie omija konieczności formatu, bo "winda" stoi u mnie już dokładnie rok i 7 m-cy
Co ty chcesz od tego systemu? Zostaw go w spokoju. Niech sobie żyje.
To właśnie teraz postąpisz tak jak dzieciak emo i sformatujesz dysk.
Dysku bez potrzeby się nie formatuje.
Dam przykład: Mój komp działa stabilnie od momentu gdy padł dysk z mojej winy. To już mija 1 rok i 2 miesiące.
W tym czasie nie było: defragmentacji, formatowania, skanowania antywirusem (pomimo że zainstalowany), skanowania HD Tunerem, czyszczenia rejestru, czyszczenia Tempa, czyszczenia w poszukiwaniu śmieci.
W tym czasie było: instalowanie i odinstalowywanie wszelkich gier i programów, instalowanie łatek do systemu, programów i gier, pakowanie i rozpakowywanie archiwów, tworzenie a potem kopiowanie i wklejanie obrazków, przeglądanie internetu.
I co? Nic przykrego się nie dzieje. A gdy się dzieje to nie wpadam w panikę i ani myślę o formacie.
Rozwiązuję problemy w inny sposób (jak kolega zrobił powyżej).
Cytat:Co ty chcesz od tego systemu? Zostaw go w spokoju. Niech sobie żyje.
To właśnie teraz postąpisz tak jak dzieciak emo i sformatujesz dysk.
Dysku bez potrzeby się nie formatuje.
Srzypasek, tak czy tak ......jakiem "emo"
przesiadam się na "siódemkę"
Odstawiam kochanego XP-ka pomimo tego że bardzo go lubię. Z 98 na XP przesiadałem się prawie półtora roku, taki miałem sentyment do dziadziusia. Teraz mam to samo. Przywiązanie i przyzwyczajenia. Drugą sprawą jest poznanie oprogramowania. Ciężko będzie oduczyć się nawyków. No cóż. Może nastanie czas że przeproszę ponownie XP
tego nie wie nikt