Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Kopytka z pesto i warzywami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek


[Obrazek: scaled.php?server=233&filename=kopytka.jpg&res=medium]
Kopytka Składniki:
25 dkg miękkiego koziego sera
2 żółtka
¼ szklanki semoliny (mąki)
¾ szklanki drobniutkiej kaszy manny
sól

W misce bardzo dokładnie rozgnieść ser kozi lub zemleć go w maszynce co daje lepszy efekt. Wyrobić dokładnie z żółtkami, mąką i manną, dodać soli. Ciasto formować w walec o grubości 2,5 cm i za pomocą noża kroić na odcinki o długości zbliżonej do grubości. Za pomocą widelca wygnieść na powierzchni kopytek karby.


Pesto Składniki:
3 ząbki czosnku
2 szklanki listków bazylii
3 łyżki orzechów sosnowych
½ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki tartego sera parmezan
sól, pieprzZaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Jarzyny Składniki:
20 górnych części szparagów
15 zielonych fasolek szparagowych blanszowanych
4 figi świeże, w ostateczności suszone
4 maleńkie kabaczki
różyczki z niewielkiego kalafiora blanszowane
12 pomidorów koktajlowych
2 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła


W dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w ćwiartki młode kabaczki, kalafior, szparagi, dusić przez 2 minuty. Dodać fasolkę szparagową, pomidorki i ugotowane kopytka dusić razem 3 minuty. Dodać Pesto, wymieszać delikatnie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą, posypać tartym parmezanem, skropić oliwą. Udekorować figami.