Kucharek
09.03.2011, 19:58
Składniki:
40 dag schabu bez kości
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
3 pomidory
3 ogórki konserwowe
1 cytryna
Sos:
4 łyżki oleju
4 łyżki ketchupu
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Mięso pokroić w 3 cm kostkę.
Boczek pokroić w plastry a potem również w 3 cm kostkę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę po czym nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian : mięso, papryka, boczek.
Oprószyć szaszłyki solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ok. 10 min co jakiś czas obracając.
W między czasie ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane oraz pomidory pokrojone na małe kawałki.
Całość wymieszać i dodać olej, ketchup oraz miód i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ponownie wymieszać i wlać do sosjerki.
Gotowe szaszłyki ułożyć na liściach sałaty i podawać.