Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Windows 8 instaluje się w... 8 minut
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

mabud73

Według „dobrze poinformowanego źródła”, Windows 8 w wersji rozwojowej instaluje się w raptem osiem minut. Owo źródło jednak dodaje, że maszyna testowa miała 24 gigabajty RAM-u i ośmiordzeniowy procesor.

Nie, to nie oznacza, że Windows 8 będzie miał kosmiczne wymagania sprzętowe (aczkolwiek, oczywiście, również temu nie zaprzecza). Jednak sam fakt instalacji systemu w osiem minut, robi wrażenie... biorąc oczywiście pod uwagę poprzedników ze stajni Microsoftu.

[Obrazek: windows88logochip400.jpg]

Robi wrażenie mimo potężnej specyfikacji sprzętowej, gdyż najwęższym "gardłem" w szybkości instalacji jest pamięć masowa. A system nie był instalowany na żadnym ultra-szybkim dysku SSD, a na zwykłym dwuterabajtowym „twardzielu”.

Inf.: http://tech.wp.pl
Cytat:na zwykłym dwuterabajtowym „twardzielu”
Zależy jaki miał czas dostępu. Nie jestem z tym "na czasie" ale im mniej milisekund tym lepiej.

Cytat:24 gigabajty RAM-u i ośmiordzeniowy procesor
Nie no stać mnie na takie cóś. To dla mnie pryszcz. Czekaj sięgam do kieszeni i.... i.... holender gdzie to jest?

Cytat:Jednak sam fakt instalacji systemu w osiem minut, robi wrażenie...
Windows XP w wersji Lite przerobinej własnoręcznie pod mojego kompa też instalowałem w mniej niż 8 minut a podobno powinno trwać dłużej. Na jednym kompie instalka Win 8 pójdzie dłużej na innym krócej a to zależy od zastosowanych podzespołów. Czasy dostępu, szybkość transmisji, szerokość pasma, przepustowość szyny danych, technologia wykonania, zgodność sprzętowa to są jedne z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za szybkość instalacji.

tonyviroos

Miałem okazję testować win 8 i jestem pełen uznania dla MS, postarali się chłopaki.

Czas instalacji na moim komputerze około 10 minut więc nie wiele wolniej od maszyny z 24GB ramu, ja testowałem to na sprzęcie o następującej konfiguracji:
Procesor Core i7 875K 2.93GHz LGA1156
Płyta główna ASUS P7P55D EVO Intel P55 LGA1156
Pamięć Patriot DDR3 4GB 1333MHZ 2X2048MB CL9 Viper ELK 4 szt. = 16GB
Karta graficzna Gainward GeForce GTX 480 1536MB DDR5/384bit DVI/HDMI PCI-E (700/3696) 2 szt. spięte w SLI
HDD CAVIAR 2TB WD2003FYYS SATA II 64MB CACHE 4 szt. łącznie 8TB
Zasilacz Chieftec (MRG-6500P) 2x500 Wat

System pracował stabilnie (jak na wersję rozwojową), nie zaobserwowałem większych błędów w stabilności systemu w trakcie obciążenia komputera.
Po przetestowaniu komputera benchmarkami na windows 8 wyniki mnie zaskoczyły, wydajność komputera nieznacznie poprawiła się w stosunku do win 7.
Jeśli panowie z MS nic nie skopią to system będzie sporo lepszy od win 7 pod względem wydajności.
Cytat:Owo źródło jednak dodaje, że maszyna testowa miała 24 gigabajty RAM-u i ośmiordzeniowy procesor.
I tutaj można pomarzyć :D

Robią tych windowsów ileś tam, już 8 wychodzi a ja nawet 7 nie widziałem na oczy ;)

Karol

Ja tam samo jeszcze 7 na oczy nie widziałem , a gdzie dopiero ósemka tak mi się wydaję że ok. win 10 zainstaluje wina 7 nie moja wina że tak przywykłem do oryginalnego xp professional. heheh :)
Mnie to nawet nie stać na maszynę taką pod Windows 7 a co dopiero pod Win 8.
Według mojego podejścia do sprawy to zapewne gdy będzie Windows 10 to dopiero zmienię kompa.
Na Windows XP "wskoczyłem" mając wcześniej do czynienia z Windows 95.
Nie byłem Administratorem Win 98, Win Me ani Win 2000. Sporo mnie ominęło.
Tak samo było wcześniej gdy miałem legendarne 386SX i 2MB RAMu
bo wtedy miałem Norton Commandera (nakładka na DOSa) i potem "wskoczyłem" na Win 95.

Karol

Ale w moim przeliczeniu na dane mojego systemu zainstaluje się w około 20 minut.