Kucharek
11.03.2011, 09:30
Składniki
500 g ziemniaków
2-4 jajek
kiełbasa (najlepiej paprykowa)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Na oliwie z oliwek smażymy pocięte w cienkie talarki ziemniaki (w zależności na ile osób ma być tortilla i jaką ma się dużą patelnie).
Po zdjęciu ziemniaków z patelni, smażymy na niej ( używając tej samej oliwy ) pociętą w poprzeczne paski kiełbasę (najlepiej jakąś paprykową - zdarza się w supermarketach polski odpowiednik chorrizo)
W międzyczasie, roztrzepujemy jajka w miseczce (zależy ile chcemy, to tyle bierzemy). Do jajek dodajemy sól i pieprz do smaku. Po dokladnym roztrzepaniu jaj z przyprawami, dodajemy do nich usmażone talarki i kiełbasę... mieszamy .. Wylewamy wszystko na patelnię (najlepiej dobrą teflonówkę) i smazymy ..nie mieszając.. leciutko podważamy drewnianą łopatką brzegi naszej tortilli. Powinno się wszystko podpiec od spodu i jak będzie już w miarę stała konsystencja, to zsuwamy tortillę z patelni na pokrywkę i odwracamy.. smażymy na drugiej stronie do momentu uzyskania brązowawego kolorku całej tortilli.
Tortilla jest gotowa do spożycia. aha . kroimy ją jak pizze lub jak kto woli jak tort ))