Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Który z tych 2 laptopów polecilibyście?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2

scarab

Który z tych dwóch laptopów polecilibyście SONY VAIO SVE1511G1ESI.EE9 czy HP Pavilion dv6-6b40ew (A6L48EA)?

Muszę komuś doradzić, który z nich jest lepszy.
Sprzęt nie ma być bardzo wypasiony.
Chodzi raczej o laptop, który pożyje przynajmniej kilka lat (tzn. żeby się nie rozkrzaczył zaraz po zakończeniu okresu gwarancyjnego). :D
Czy ktoś ma któregoś z nich i może mi opisać wady oraz zalety tego sprzętu?
Wolałabym się podeprzeć opinią użytkownika niż tylko specyfikacją produktu. ;)
Sam mam HP'eka z rodziny HP Pavilion jest to dobry, solidny sprzęt mam go już p\ładnych parę lat i jeszcze nie był w serwisie tylko takie małe usterki, które sam zwalczyłem, jedyna wada to to że chodzi zbyt głośno, od samego początku więcej nic do niego nie mam.
SONY VAIO nie wiem jaki jest nie korzystałem z tej marki zbyt długo jedynie tyle co u kuzyna, ale on strasznie go chwalił więc chyba jest dobry

A wracając do HP mam go ponad 3 lata, katowany u mnie jest chodzi na okrągło, więc narzekać nie mogę
Teraz jak bym miał coś kupować to dalej bym wybrał HP tylko z wyższej półki ;]

Może niech jakiś użytkownik SONY VAIO się wypowie bo nie chce głupot wypisywać :D
Ogólnie rzecz biorąc HP robi laptopy dosyć słabę, ja jak wybierałem kiedyś swojego laptopa to zdecydowanie odradzano mi HP za względu na częste usterki i inne problemy. Wiadomo, nie zawsze one występują. Sam mam Lenovo ThinkPad i uważam że to sprzęt nie do zdarcia ( w końcu NASA używa go na swoje eskapady, więc o czymś to świadczy) Po blisko 4 latach używania go jedyna wada jaka ostatnio się przydarzyła to awaria wiatraczka i nagrzewanie się. Co do wyboru między HP a Sony, bezapelacyjnie wygrywa Sony, każdy to ci zresztą powie. A już w szczególności seria VAIO zasługuje na wyjątkowe uznanie. HP jako firma (nie mówię tu o konkretnym modelu laptopa) nie umywa się wcale do laptopów SONY.
Jako użytkownik sony VAIO muszę przyznać, że jest to sprzęt stający na wysokości swojego zadania. Nie pamiętam modelu, ale jest to jeden z droższych lapków z większym ekranem i naprawdę daje radę. Mam go już pół roku i jest katowany non stop. Problemów z nim nie miałem żadnych. Jedyna wada to bateria, która siada bardzo szybko, ale te kilka godzin to teraz norma w większości marek. Ogółem - Jestem zadowolony ;) O HP mam słabe zdanie, ze względu na ich drukarki, których zajechałem z pięć przed zakupem Brother'a, z którym nie mam żadnych problemów. Poza tym cena tuszu... Masakra. Jestem amatorem, więc moją opinię traktuj jedynie jako wypowiedź zwykłego szarego użytkownika danego produktu.

scarab

(17.09.2012, 18:31)scarab napisał(a): [ -> ]Słyszałam jednak, że Hp-eki się dość mocno nagrzewają (wentylatorek buczy, żeby schłodzić bebechy).

Tu się zgadzam jak pisałem wyżej strasznie głośno chodzi, a to za sprawą wentylatora, szybko się nagrzewa, ale mi już lata służy;] powiem nawet że chwile używałem podkładki chłodzącej żeby go "ostudzić" :D
Hm.. HP jest dobrą firmą ale jeśli chodzi o chłodzenie i głośność pracy muszę się zgodzić
z poprzednikami. Sam posiadam HP (Compaq) i przy dużym wysiłku procesora komputer
wręcz "płonie" bardzo głośno działając. Dodam że był czyszczony i mam dalej ten sam problem.

Sony VAIO miałem krótki czas i za dużo nie mogę o nim powiedzieć ponieważ nie miałem z nim
długiego doświadczenia (raptem 2 miesiące) tak więc na Twoim miejscu wolałbym zainwestować
w HP ponieważ z opinii znajomych wydaje się być bardziej wytrzymały.

scarab

(17.09.2012, 19:34)Sebastian napisał(a): [ -> ]Hm.. HP jest dobrą firmą ale jeśli chodzi o chłodzenie i głośność pracy muszę się zgodzić z poprzednikami. Sam posiadam HP (Compaq) i przy dużym wysiłku procesora komputer wręcz "płonie" bardzo głośno działając. Dodam że był czyszczony i mam dalej ten sam problem.

To raczej nie jest pozytyw. Jeżeli lapek ma trochę pożyć to lepiej żeby się nie nagrzewał.
Poza tym, to ojciec chce kupić laptopa. :)
Ja mam "grzejnik" firmy Aristo i dobrze wiem jak upierdliwy może być nagrzewający się laptop (szczególnie w lecie).
Istnieje obiegowa opinia na temat HP Pavilion, że firma zamknęła zbyt wiele w zbyt małym dizajnie. Pierwszy HP spalił mi się po dwóch latach, pod wpływem temperatury rozlutowała się karta graficzna. Korzystałem z przedłużonej gwarancji producenta, wadliwy został wymieniony na nowy, ten pochulał rok i dwa miesiące, odebrałem gotówkę - używam samsunga obecnie, nadmienię, że trzeci laptop HP firmowy skończył życie po ośmiu miechach, laptop tej firmy własność mojego szwagra po dwóch latach... nie polecam
Mój kolega miał problem z sony vaio,mianowicie strasznie mu się nagrzewa i do dziś tego problemu nie rozwiązał.
Stron: 1 2