mabud73
11.03.2011, 18:35
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
łyżka białego octu winnego
1/2 l oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
8 ząbków czosnku
sól, kilka ziarenek pieprzu
Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać.
Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
łyżka białego octu winnego
1/2 l oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
8 ząbków czosnku
sól, kilka ziarenek pieprzu
Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać.
Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.