Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Prosty i pyszny makowiec
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przepis pochodzi ze strony tast.pl.


Składniki:
1 jajko, 125 g cukru, 125 g masła, 1/4 l mleka, 320 g maki orkiszowej (typ 650), 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Z podanych składników uformować ciasto. Cienką warstwę ciasta ułożyć na spodzie formy (ok. 1/3 do 1/4 ciasta).

Pozostałą część ciasta wymieszać z:
365 g maku, 1 łyżeczką rumu, 3 jajkami, 250 g cukru.

Ułożyć na formie. Piec 50-60 minut w temp. 175 stopni C. Według uznania udekorować upieczone, ostygłe ciasto lukrem rumowym.
Chyba spróbuję tego przepisu bo bardzo lubię różnego rodzaju wypieki.
Ja taki makowiec robie 1-2 razy w tygodniu. I to w znacznie większych ilościach.
Może makowiec fajni, Lecz wykonywałem Dzisiaj rano i mi wyszedł ZAKALEC :D :)
Ale dzięki za przepis
Moze za długo trzymałeś w piekarniki i stad wyszedł zakalec,lub tez przesadziłes z jakims składnikiem. Ale spokojnie,z czasem dochodzi się to wprawy. Makowiec i szarlotka to akurat szablonowe ciasta:)