Witajcie, otwieram ten post ponieważ nie mogę się zdecydować na wersję linuxa. Niedawno znalazłem mój stary komputer jednak mam problem z instalacją systemu dla niego.
Parametry to:
Procesor Intel Coleron 1.7Ghz
Ram DDR1 512MB
Dysk 40GB ATA
Grafika GeForce 32MB
Komputer chcę przeznaczyć głównie do przeglądania internetu i oglądania filmików na YouTube. Już przetestowałem systemy Windows XP (strony jakoś się ładują ale z flashem już jest problem) a na Linuxie Lubuntu (ogólnie system chodzi fajnie) strony się strasznie przecinają.
Piszcie swoje propozycje nad systemem pod ten komputer.
Ja na Twoim miejscu zainstalowałbym okrojonego xp'ka. Zajmuje ok. 120mb. (Windows XP mini 2.1).
Komp nie jest najgorszy więc nawet zwykły xp po dobrym skonfigurowaniu i wgraniu sterów będzie śmigać
Z ciekawości tylko zapytam, jakiej przeglądarki używałeś podczas oglądania YT?
Jak zainstalujesz XP mini to będziesz żałowwał.
W moim przypadku komputer po zainstalowaniu tej okrojonej wersji nie wiem przez kogo
po dwóch dniach spowolnił znacznie. W końcu padł. Dlatego unikam już instalowania
okrojonych wersji przez domorosłych specjalistów.
Co do Linuxa zapoznaj się z wcześniejszymi wersjami Ubuntu lub Mandriva.
Na linuxie próbowałem na Midori, Chrome, Firefox, a na windowsie tylko Chrome i Internet Explorer. Efekt podobny chociaż troszkę lepiej na windowsie. P.S. Zużycie procesora podczas włączenia czystego pulpitu wynosi 2-5% jednak przy włączeniu filmiku na YouTube wynosi 100%. Już nie mówię co jest jak próbuję dać na pełny ekran...
YGeek napisał(a):Zużycie procesora podczas włączenia czystego pulpitu wynosi 2-5% jednak przy włączeniu filmiku na YouTube wynosi 100%. Już nie mówię co jest jak próbuję dać na pełny ekran...
Na XP czy Linuksie?
Jeżeli będziesz miał problem to poszukaj specjalistycznego forum.
Wiem z doświadczenia, że na takich forach uzyskasz pomoc na 100%,
która rozwiąże Twój problem lub przynajmniej dowiesz się w czym tkwi problem i czy da się go rozwiązać.
Na XP i Linuxie. Jeśli możesz to podeślij mi link do takiego forum.
Mam Linuxa Lubuntu, napiszę na forum.
Instaluj Ubuntu tylko starszą wersję a wszystko będzie śmigać,
pod żadnym pozorem nie instaluj tego gów** jakim jest XP mini (?) jak można
instalować przerobioną przez kogoś wersję systemu? Diabli wie co tam jest, jeśli
zależy Ci na okrojeniu Windows'a XP zrób to sam z oryginalnej wersji.
Na tej specyfikacji Ubuntu powinno śmigać ładnie, nawet okrojony Windows XP będzie
działał bez większych problemów.