Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Literacka Nagroda Nike 2012 - przyznana
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Literacka Nagroda Nike 2012 przyznana!

W tym roku Literacką Nagrodę Nike otrzymał

Marek Bieńczyk

za eseje

Książka twarzy

[Obrazek: 424a7fd3-948e-46c2-85c1-b88507f6213a_260x][Obrazek: 11098233_0.jpg]

Laureat jak zwykle otrzymał 100 tys. zł i statuetkę Nike dłuta Gustawa Zemły.

Słów kilka o wyróżnionej książce za wydawnictwem Świat Książki:

To jest mój Facebook. Opowiadam tu o absurdach podróży, o meczu Polska-Anglia, o perfumach Angel, o wyglądzie Humphreya Bogarta, o wampirach melancholicznych, o fotografiach pisarzy, o stadzie malowanych tramwajów, o wiosłowaniu na Łotwie oraz w powieściach Hemingwaya i Flauberta, o paszporcie Mickiewicza, o języku ludzi zakochanych, o spotkaniu z Bjornem Borgiem i o stu innych rzeczach, które coś dla mnie znaczą.

Pozostałe finałowe książki to:
  • Imię i znamię Eugeniusza Tkaczyszyna-Dyckiego
  • Nietoperz w świątyni. Biografia Jerzego Nowosielskiego Krystyny Czerni
  • Miłosz. Biografia Andrzeja Franaszka
  • Miedzianka. Historia znikania Filipa Springera
  • Dom żółwia. Zanzibar Małgorzaty Szejnert
  • Włoskie szpilki Magdaleny Tulli

Tegoroczny skład jury:
  • Tadeusz Nyczek - przewodniczący
  • Marek Beylin
  • Przemysław Czapliński
  • Jan Gondowicz
  • Inga Iwasiów
  • Ryszard Koziołek
  • Adam Pomorski
  • Maria Poprzęcka
  • Iwona Smolka

Nagroda Literacka Nike jest prestiżowym wyróżnieniem dla najlepszej polskiej książki roku, wręczanym od 1997 roku. Jej celem jest promocja rodzimej literatury, w szczególności powieści. W konkursie startować mogą książki należące do wszystkich gatunków literackich, wyłącznie autorów żyjących. W tym roku Nagroda Literacka Nike została wręczona po raz szesnasty.

Źródła: Wikipedia, Weltbild.pl
A właśnie dzisiaj słyszałem coś w wiadomościach na ten temat i byłem przekonany, że znajdę później ten wątek na forum. Dobra robota ;) Czytałaś tę książkę?
Nie, nie czytałam żadnej z nominowanych w tym roku książek, zawsze jestem mocno w tyle za nowościami. Być może sięgnę po nią za jakieś 10-20 lat. ;)

Fajnie by było, gdyby znalazł się ktoś, kto czytał i się tu wypowiedział, bo bardzo jestem ciekawa opinii o książce, która przebiła biografię Miłosza - ponoć murowanego tegorocznego zwycięzcę. :)
O jeja jeja...żeby tak kiedyś któraś z moich książek dostała taką nagrodę Rumiany to bym się chyba wściekła ze szczęścia. No, ale może kiedyś, kto wie...