10.01.2015, 13:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2015, 05:30 przez Demanufacture.)
No więc... zależy.
Zarówno na ciepło jak i na zimno większość moich znajomych lubi jak zrobię śliwki w upieczonym na chrupko boczku. Kupuję śliwki marynowane, albo suszone w całości i je zaparzam, zawijam w cienki plasterek boczku w ziołach prowansalskich, spinam wykałaczką i wstawiam do piekarnika w 180 stopni aż się przyrumienią. Do wódki w sam raz na zakąskę.
Piekę też muffinki, na które przepis jest tajny.
Surówka z marchewki, rodzynek i z ananasa z puszki- ścieram marchewkę na paseczki, wsypuję zaparzone rodzynki, dodaję pokrojonego w kostkę ananasa z puchy i dolewam trochę syropu z niego. Odstawiam na pół godziny i robi się marchewkowe spaghetti.
Kolejną rzeczą, prostą i smaczną są malutkie kotleciki mielone. Robię je w zależności od towarzystwa, jeśli są wegetarianie- machnę nawet i sojowe- niedowiarkom powiem, że po odrobinie praktyki potrafią być pyszne.
No i sałatki. Na imprezy dobre są te z makaronem, kaszami, mięskiem. Warto przy tym pamiętać, że jeżeli planujemy zakrapianą imprezę- lepiej obrać ogórki i pomidory ze skórki.
Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy trochę kreatywności.
Zarówno na ciepło jak i na zimno większość moich znajomych lubi jak zrobię śliwki w upieczonym na chrupko boczku. Kupuję śliwki marynowane, albo suszone w całości i je zaparzam, zawijam w cienki plasterek boczku w ziołach prowansalskich, spinam wykałaczką i wstawiam do piekarnika w 180 stopni aż się przyrumienią. Do wódki w sam raz na zakąskę.

Piekę też muffinki, na które przepis jest tajny.
Surówka z marchewki, rodzynek i z ananasa z puszki- ścieram marchewkę na paseczki, wsypuję zaparzone rodzynki, dodaję pokrojonego w kostkę ananasa z puchy i dolewam trochę syropu z niego. Odstawiam na pół godziny i robi się marchewkowe spaghetti.

Kolejną rzeczą, prostą i smaczną są malutkie kotleciki mielone. Robię je w zależności od towarzystwa, jeśli są wegetarianie- machnę nawet i sojowe- niedowiarkom powiem, że po odrobinie praktyki potrafią być pyszne.

No i sałatki. Na imprezy dobre są te z makaronem, kaszami, mięskiem. Warto przy tym pamiętać, że jeżeli planujemy zakrapianą imprezę- lepiej obrać ogórki i pomidory ze skórki.
Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy trochę kreatywności.
