Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

MP-5 czyli ósmy cud świata
HK MP-5. Pistolet maszynowy (pm) stworzony przez niemiecką firmę "Heckler und Koch". Strzelający pociskami kal. 9mm. Przez wielu uznawany za ósmy cud świata ten pistolet używany jest na całym świecie. Jego początki sięgają lat 60 ubiegłego wieku gdy jednostki interwencyjne policji i straży granicznej Niemiec potrzebowały lekkiej, poręcznej, automatycznej broni. Przez wiele lat pistolet przechodził metamorfozy, stawał się coraz bardziej doskonalszy. Tu jest pierwsza konstrukcja o oznaczeniu kodowym 64 z racji, że była produkowana w roku 64. Mp64[Obrazek: MP64_7_64m.jpg].
Nie będę wymieniał co było wymieniane a co nie bo są to rzeczy nad którymi tylko nie potrzebnie czytający ten wątek by się zastanawiali.

Przez te kilkadziesiąt lat pistolet zdobył sławę na całym świecie swoją niezawodnością, uniwersalnym kalibrem, swoją wagą, celnością, wielkością. Jak widać poniżej teraźniejsze MP5 troszkę się zmieniło. Obecnie istnieje wiele wersji tego pm-a, które używane są przez różne jednostki na całym świecie. Niżej zamieściłem zdjęcia mp5 wersji a3 (mp5a3) z kolbą rozsuwaną czy jak kto woli wysuwaną używana przez jednostki specjalne takie jak Delta, SAS, GROM, KSK. Również jednostki antyterrorystyczne używają tej wersji z racji takiej, że można łatwo ją przenosić gdyż przy nierozsuniętej kolbie jest naprawdę niewielka. Posiada również naprawdę nieduży rozrzut. Wprawiony operator może strzelać z dwóch empepiątek jednocześnie tak jak z broni krótkiej (pistoletów).
[Obrazek: mp5a3.jpg]

Następna wersja to wersja SD6 (mp5sd6) jest to wytłumiona wersja mp5. Posiada również rozkładaną kolbę z tym, że jak już wspomniałem jest wytłumiona. Strzału praktycznie nie słychać już z 10 metrów. Używana np. przez załogi śmigłowców (niewielkie gabaryty) płetwonurków, którzy często swoje działania "wykonują" po cichu i potrzebują broni, która spełnia ich wymogi:P. Gazy prochowe wydostają się przez te otwory i dostają do wnętrza tłumika i rozprężają się. Ucieczka gazów spowalnia pocisk, jednocześnie wyzbywając sie huku.
[Obrazek: MP5SD6.jpg]
Ta wersja jest bardzo pożądana w jednostkach zajmujących sie ochroną VIP-a. Jest to model K (Kurz) najmniejszy wersja, który można zobaczyć w dwóch modyfikacjach:
1. Układ bezkolbowy czyli jak sama nazwa wskazuje nie posiada kolby
[Obrazek: MP5K.jpg]

2. Model z kolbą składaną
[Obrazek: MP5KPDWm.jpg]

Następna wersja moja ulubiona jest to a4 (mp5a4). Wersja z kolbą stałą, której nie można się pozbyć. Obecnie używana np. przez jednostkę specjalną policji SWAT. Sam posiadam replikę tej wersji

[Obrazek: 20110817267.jpg]:P

a tu już ostra na zdjęciu:
[Obrazek: mp5a4.jpg]

Pistolet maszynowy MP5 jest używany przez jednostki z całego świata i jest przystosowany do montowania wszelakiego rodzaju oporządzenia taktycznego i celowniczego. Do zamieszczania takich bajerów służą specjalnie przystosowane szyny montażowe: Szyny RIS
[Obrazek: de2dd60bb5e5e7cbaff0a0e9d81c5449.jpg]

Inaczej nazywane PICATINY. Tego typu szyny występują również na innych pistoletach maszynowych i karabinach szturmowych z całego świata.

Zdjęcie mp5 z szyną montażową bez niczego:
[Obrazek: GGgmpa5E.jpg]

a tutaj kilka zdjęć z dodatkami takimi jak oświetlenie taktyczne, celowniki optyczne, wskaźniki laserowe itp.
[Obrazek: TM%20MP5RAS-L.jpg]

[Obrazek: MP5_custom_planche.jpg][Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSkEDGAf7NyXDqvmyqBSNj...zb9pkOQyYG]

Odpowiedz
Ładnie wszystko opisane, chociaż pokrótce :)

Ale jako ze zawsze muszę się do czegoś przyczepić, zaczynam wywód :D
Po pierwsze „ósmy cud świata” w odniesieniu do broni jakoś nie spełnia egzaminu, pozostałe „cudy” nikogo nie zabiły (no dobra, niektórzy lubią skakać z wysokości, ale to się chyba nie liczy ;d).
dobra, to było czepianie się dla samego czepiania :)

Jednak jeśli już mówimy o broni palnej i cudach przedstawię innego kandydata (z niższej polki cenowej, za to wyższego kalibru).
Mowie oczywiście o „Awtomacie Kałasznikowa” szerzej znanym jako AK-47 (swoja droga nikt nie wie skąd wzięło się oznaczenie „47” niektórzy mówią o roczniku wydania, jednak ukończenie i przyjecie do uzbrojenia było w 1949 i początkowo nazywał się tylko „AK”). Karabin niemal kultowy, każdy zna to nazwisko, i wie jak wygląda ta bron, dlatego pominąłem fotki. AK pojawia się na koszulkach, kubkach, szalikach, robią o nim książki... Słowem jest już „legendarnym” elementem popkultury. Ze wszystkich broni palnych właśnie ten karabin ma najwięcej ofiar. Co ja gadam, nie tylko broni palnej, także miecze, topory, i inne szajstwa które zrzucają samoloty nie maja takiego „przerobu” jak to cudo.

Stosunek ceny (w niektórych krajach można ponoć kupić AK za kilkadziesiąt $ głównie chodzi o kraje Afrykańskie), i prostota obsługi (jest tak prosta ze bambusy w afryce które nigdy nie widziały pistoletu opanowywały te bron [łącznie z rozkładaniem i czyszczeniem] w 30 min), sprawia ze to karabin niemal idealny.
Razem z prostota obsługi, idzie prostota budowy, co składa się na niezawodność. Na filmach często widać zacinające się AK – to mit, amerykanie zawsze chcą udowodnić ze „ich” jest najlepsze (mowa tu o M-16 i jego innych wersjach), zacinający się kalach to bzdura, nie ma ani jednego udokumentowanego przypadku (może przez to ze gdy zatnie się bron, zazwyczaj giniesz – ale ciii).

Ta konstrukcja została później użyta, z bardzo dobrym skutkiem do modeli Galil, R4 i całej masy innych modeli.

Krótko mówiąc, ze względu na powyższe plusy, uważam AK za najlepszy karabin szturmowy Świata, sprawdzany w różnych częściach globu, w rożnych warunkach pogodowych, w niezliczonych konfliktach zbrojnych, z tym samym skutkiem (śmiertelnym ofc.), i wg mnie zasługuje na miano „ósmego” dużo bardziej niż MP5.

PS. Celowo pominąłem różne zmodyfikowane „warianty” jak AKM, MPiKM czy AMD, powód jest prosty: tam gdzie trafia AK zaraz jest modyfikowany.

PPS. Jeśli ktoś się wkurza o „bambusów” to ma problem. Po pierwsze, ciężko mi mówić dobrze o mieszkańcach kontynentu, którzy dali sobie wbić na teren, i jeszcze dali ten teren podzielić linijka.
Po drugie pewien naukowiec, zresztą noblista, opublikował wyniki swoich badan genetycznych z których wynikało ze czarni maja genetycznie mniejsze IQ. Wykluczono go za to z wykładów i innych uroczystości, ale wyników nie udało się podważyć – choć próbowali.
  Odpowiedz
OMG ominełem to co napisałes maro bo nie da się tego czytać . a co do broni jest super a z dodatkami jeszcze bardziej fajniejsza
  Odpowiedz
Po pierwszę chciałem napisać że bardzo się cieszę, że w końcu ktoś zaczyna dopisywać coś do wątków z tego tematu (maro leci reputa za to) tylko chciałem kilka rzeczy poprawić w twojej wypowiedzi maro mianowicie:

1. AK jakiekolwiek to nie to samo co MP5- Zapewne wiadomo, że AK to karabin szturmowy strzelający obecnie wieloma kalibrami ale mniejsza z tym, a MP5 to pistolet maszynowy wypluwający 9mm pestki tak więc nie na miejscu jest tu porównywanie obydwu broni.

2. Tak jak wyżej napisałem AK to inny rodzaj broni palnej strzelający innym kalibrem. Oczywiście racją jest, że i to i to ma swoje lepsze strony bowiem obydwie bronie zostały stworzone do innych celów.

3. Rzeczą oczywistą jest, że Kałach jest prosty w obsłudze wiem bo sam znam od podstaw ten karabin. Setki razy go czyściłem setki razy go rozbierałem i składałem. Ale tak się składa, że z MP5 też miałem styczność i muszę przyznać, że jest to najlepszy pistolet maszynowy świata.

4. Co do warunków globu. Na początek potwierdzę, że Kałach ma wieksze doświadczenie bojowe ale tylko dlatego, że łatwiej go zdobyć. MP5 było jest i jeszcze przez wiele lat będzie używane na całym świecie. (Haiti, Afganistan, Libia, operacje kontr i antyterrorystyczne na całym świecie {Monachium, Londyn, Magdalenka:), Mogadisz, })

5. Zgodzę się również, ża wszelkie karabiny na systemie AR15 ( to są wszystkie m16, m4) nie mają prawa o jakiejkolwiek rywalizacji z AK tu się z tobą zgadzam maro w 100%:)

Podsumowując AK to karabin szturmowy, który zdobył szacunek na całym świecie i słusznie bo wiele ludu z tej broni zginęło i na chwilę obecną nie potrafię wymienić jakichkolwiek wad (oczywiście biorę pod uwagę inne karabiny na systemie kałacha) jednak tak jak napisałem nie można go porównywać do MP5 gdyż to nie ta "grupa".

MP5 z kolei to pistolet maszyowy, który swoją niezawodnością ( nie znam przypadku, żeby MP5 nie "zadziałało") wagą, gabarytami, NATO-wskimi przystosowaniami do wyposażenia z całego świata zasługuje na miano ósmego cudu świata. Nie raz słyszałem, czytałem i oglądałem jak żołnierze, policjanci, ochroniarze chwalą tę broń i zawdzięczają jej życie.

ps: Zapraszam Cię maro do zakładania wątków
  Odpowiedz
Och, znam różnicę pomiędzy pistoletem maszynowym a karabinem szturmowym. Z drugiej strony, jakbym się uparł, to AK było kilka razy zakwalifikowany jako PM. Sam go tam nie umieszczam, PM żeby być PM” musi strzelać z naboi pistoletowych. Napisałem tez ze „uważam AK za najlepszy karabin szturmowy Świata” gwoli ścisłości :)

Po prostu uznałem ze skoro „ósmym cudem świata” ma być bron palna, to palma pierwszeństwa należy się AK :)

Co do punktu nr 3 – zgadzam się, jest najlepszy, co ciekawe, gdy widzę u siebie w mieście konwój (standardowo, bank, bankomat, czy kantor) ochroniarz nosi przy sobie UZI, dlaczego to nie mam pojęcia, nawet gangsterzy przestali z tego korzystać ;d

Wiem ze grupa nie ta, ale w kategorii „osmy cud świata” ma być bron palna, więc dałem swoja nominacje, nie porównywałem jej do mp5, podałem powody, dlaczego wg mnie ta bron bardziej zasługuje na nagrodę :)

Co do zakładania wątków, jak znajdę czas i natchnienie to może coś skrobnę. Jednak jeśli chodzi o militaria jako takie nie jestem nawet amatorem. Bardziej interesuje się zorganizowana przestępczością i wojnami w rożnych częściach Świata (lubię wiedzieć „po co” była dana wojna, bo każda ma jakiś podtekst, w mediach podają tylko tyle ile powinnyśmy wiedzieć, bo już się nauczyli ze przez „media” USA przegrało Wietnam), bron jest tylko tematem pobocznym tych tematów :) Jednak posiadam pewna wiedzę, z tego względu ze mój stary jest dosłownie maniakiem militariów i przez to podłapuję rożne fakty, dodatkowo czasem przeczytam coś z jego zbiorów (a tego ma tyle, ze książkami i pismami na ten temat mógłbym wytapetować pewnie kilka domów).
  Odpowiedz
Skoro tak... . Szanuje twoje zdanie maro i skoro twierdzisz, że AK to najlepsza już tak powiem broń palna to nie kłócę się z tobą. Muszę powiedzieć, że do obydwu broni mam bardzo wielki szacunek gdyż miałem z nimi styczność. Ja zawsze uważam, że Michaił Timofiejewicz Kałasznikow stworzył "najlepszy" karabin w historii.Może pierwsze egzemplarze nie były "najlepsze" to późniejsze modyfikacje na systemie Kałsznikowa dają wiele do myślenia. [Obrazek: 20110908389.jpg]
[Obrazek: 20110908428.jpg]
[Obrazek: 20110908431.jpg]
[Obrazek: 20110908432.jpg]
[Obrazek: dsc04611h.jpg]
[Obrazek: dsc04612b.jpg]
[Obrazek: dsc04613fc.jpg]
[Obrazek: dsc04614lt.jpg]

Tutaj duma polskich zakładów zbrojeniowych "Łucznik" Beryl w różnych modyfikacjach ze mną w tle:P.

Co do wątków to jeżeli masz czas i chęci to zapraszam jeszcze raz do pisania w dziale Militaria jak pewnie zauważyłeś kilka wątków dotyczących konfliktów zbrojnych już istnieje.
  Odpowiedz
Ładniutkie, brać, wybierać, przymierzać się... I na tym koniec, bo na więcej nie pozwalają. Naprawdę szkoda ze nie żyjemy w normalnym kraju, gdzie bron jest dozwolona. W USA np. to działa całkiem nieźle - mniej napadów, gdyż każda z potencjalnych ofiar może mieć gnata. Biorąc pod uwagę ten syf z naziolem w Norwegii, jak myślicie o ile mniej byłoby ofiar, gdyby ktoś tam miał choćby podręcznego glocka?

Do wątków pewnie niedługo się dopisze - jak tylko je przejże, a na to w tej chwili nie mam za bardzo ochoty, niewyspanie jednak boli ;(
  Odpowiedz
(18.09.2011, 23:17)Devil napisał(a): OMG ominełem to co napisałes maro bo nie da się tego czytać .

Lubię się czepiać i przy okazji robić off top, ale co tam :D

Nie wiem, czemu nie możesz tego czytać?? Wszystko jest dobrze napisane są odstępy – Nie jest to zlany blok tekstu. Nie ma błędów ortograficznych, więc nie wiem, czemu nie przeczytałeś :) Bo nie ma obrazków? Żałuj, bo naprawdę warto przeczytać Ak.

Wracając do tematu o mp-5 – nawet ciekawe coraz bardziej zaczynają mnie ciekawić bronie palne :)

Jeżeli mógłbym poprosić Cię Sebastian to czy mógłbyś napisać temat o m4 a1 :) Jeżeli zgodzisz się napisać taki wątek to chciałbym abyś napisał o pochodzeniu nazwy :)

Odpowiedz
A mam takie pytanko :D

Co to jest :D ?
[Obrazek: Bez_nazwy_1-1316447393.jpg]
---
  Odpowiedz
(18.09.2011, 23:42)Sebastian napisał(a): Po pierwsze chciałem napisać że bardzo się cieszę, że w końcu ktoś zaczyna dopisywać coś do wątków z tego tematu......

Cierpliwość popłaca. :):)

Aby nie było, że tylko offtopuję to dodam, że miałem styczność jedynie z AKM. Co do MP5 to nie jestem pewny ponieważ załoga hałbic samobieżnych 2S1 miała jakieś krótkie gnaty i niestety nie pamiętam co to było... Bardziej przypominało UZI lecz to nie było to. Bardziej się skłaniałbym na MP5 lub coś podobnego do tej broni.

AKM w każdym wydaniu był dobry.
Najmniej ulubiony przeze mnie AKM był z drewnianą kolbą. Heh śmiesznie wygląda. Źle się nosi.
  Odpowiedz