Wybierz styl wyświetlania forum:  



Witaj wśród najbardziej odjechanych ludzi w polskim Internecie! Dla zalogowanych odjechany shoutbox, na którym porozmawiasz z nami online! Zapraszamy do darmowej rejestracji!

Odpowiedz 
Wino z aronii
Autor Wiadomość
tungar

Niezarejestrowany

 
Post: #1
Wino z aronii
Nie wiem czy to leży w zakresie twoich zainteresowań,ale zaryzykuję.Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy) interesuje mnie co z owoców można dodać do takiego wina aby lekko złagodzić cierpki smak.A może miałbyś jakiś własny przepis na wino z naszych rodzimych owoców.Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2011 23:05 przez Saibo.)
26-06-2011 23:00
Odpowiedz cytując ten post
Kucharek

Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: Wino z aronii
Moja babcia dodawała malin do gąsiora, lub gotowała przed fermentacją aronie z liśćmi wiśni i z dodatkiem cukru.
27-06-2011 00:51
Odpowiedz cytując ten post
Offline

Skuteczny
Użytkownik
odjechani
Płeć: płeć
Liczba postów: 158
Reputacja: 8

Post: #3
RE: Wino z aronii
tungar napisał(a):Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy)
Tungar, a podasz tu przepis na wino z aronii? Please!
Usmiech

Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
04-11-2011 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tungar

Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: Wino z aronii
Kiedyś miałem dokładniejszy przepis, ale gdzieś się zapodział. Dlatego podam to co pamiętam.

Składniki na 30 litrów wina:
20 kg owoców – muszą być dojrzałe, takie aż czarne
13 litrów wody
7 kilogramów cukru
Drożdże: Malaga, Portwein, Bordeaux
Owoce trzeba potrzymać kilka dni w zamrażarce, nie wiem dokładnie dlaczego, chyba chodzi o pozbycie się częściowo goryczy charakterystycznej dla aronii.
Po przemrożeniu owoce porządnie zmiażdżyć i wrzucić do balonu, następnie zalać wrzątkiem 6l.
Do pozostałej wody dodać cukier i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu syropu cukrowego, dolać go do balonu. A teraz to już pozostało dodać drożdże winne.
Po jakichś dwóch tygodniach można przecedzić resztki owoców i wino z powrotem do balona.
Następne odcedzanie co miesiąc. Wino jest gotowe po 6-7 miesiącach. Wino takie ma bardzo dużo witamin, dzięki temu posiada lecznicze właściwości, polecane jest podobno chorym na serce. I jeszcze ostrzeżenie, aronię ciężko sprać, więc lepiej używać przy pracy jakiejś starej odzieży.
05-11-2011 13:13
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wino z porzeczek domowej roboty - przepisy Diablo09 5 15,213 15-07-2013 10:52
Ostatni post: Haker
  Wino a wino? Assassin-X 6 799 12-12-2012 20:58
Ostatni post: synonim11
  Wino z czereśni Karol 5 1,438 11-07-2012 07:18
Ostatni post: Diablo09

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości