Witaj Szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl! Kliknij Tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do naszego grona. Oferujemy naprawdę przyjemną atmosferę. Zapraszamy!

Strona Odjechani.com.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Jeśli czegoś nie rozumiesz, więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeśli się z nią nie zgadzasz powinieneś opuścić stronę.
  • Witamy na forum Odjechani.com.pl!
  • Rozgość się, każdy znajdzie tu coś dla siebie ;)
  • Dla zarejestrowanych dostępny jest Odjechany czat!
Witaj! Logowanie  Rejestracja Zaloguj z Facebookiem


Wino z aronii
#1
Nie wiem czy to leży w zakresie twoich zainteresowań,ale zaryzykuję.Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy) interesuje mnie co z owoców można dodać do takiego wina aby lekko złagodzić cierpki smak.A może miałbyś jakiś własny przepis na wino z naszych rodzimych owoców.Pozdrawiam.
 
Odpowiedz cyt.  
Podziękowania od:




Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Dołącz do grona Odjechanych!
Reklama
#2
Moja babcia dodawała malin do gąsiora, lub gotowała przed fermentacją aronie z liśćmi wiśni i z dodatkiem cukru.
 
Odpowiedz cyt.  
Podziękowania od:
#3
tungar napisał(a):Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy)
Tungar, a podasz tu przepis na wino z aronii? Please!
Usmiech
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
 
Odpowiedz cyt.  
Podziękowania od:
#4
Kiedyś miałem dokładniejszy przepis, ale gdzieś się zapodział. Dlatego podam to co pamiętam.

Składniki na 30 litrów wina:
20 kg owoców – muszą być dojrzałe, takie aż czarne
13 litrów wody
7 kilogramów cukru
Drożdże: Malaga, Portwein, Bordeaux
Owoce trzeba potrzymać kilka dni w zamrażarce, nie wiem dokładnie dlaczego, chyba chodzi o pozbycie się częściowo goryczy charakterystycznej dla aronii.
Po przemrożeniu owoce porządnie zmiażdżyć i wrzucić do balonu, następnie zalać wrzątkiem 6l.
Do pozostałej wody dodać cukier i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu syropu cukrowego, dolać go do balonu. A teraz to już pozostało dodać drożdże winne.
Po jakichś dwóch tygodniach można przecedzić resztki owoców i wino z powrotem do balona.
Następne odcedzanie co miesiąc. Wino jest gotowe po 6-7 miesiącach. Wino takie ma bardzo dużo witamin, dzięki temu posiada lecznicze właściwości, polecane jest podobno chorym na serce. I jeszcze ostrzeżenie, aronię ciężko sprać, więc lepiej używać przy pracy jakiejś starej odzieży.
 
Odpowiedz cyt.  
Podziękowania od:
  


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wino z porzeczek domowej roboty - przepisy Diablo09 5 39,783 15.07.2013, 12:52
Ostatni post: Hakier
  Wino a wino? Assassin-X 6 1,586 12.12.2012, 22:58
Ostatni post: synonim11
  Wino z czereśni Karol 5 2,407 11.07.2012, 09:18
Ostatni post: Diablo09

Skocz do:


Przeglądanie: 1 gości