Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

10GB internetu - na jak długo?
Jak myślicie na ile mi wystarczy 10GB internetu w sumie to ponad, dokładnie 10532.2 MB jeśli nie będę używał youtub w ogóle jak i innych stron z filmikami, muzyką i nie będę nic pobierał a czas wciągu dnia wykorzystany na internet to jakieś 6-7h czasami dłużej (oczywiście nie sam :P)

Jak myślicie? W ferie gdy miałem dużo czasu to dość długo korzystałem z internetu, w sumie bardzo długo, wchodziłem też na youtube i miałem go jakieś 5 dni z haczykiem.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
Na smartfonach z Androidem w ustawieniach powinny być statystyki ile zużyłeś internetu w jakim okresie, na nich się oprzyj. Mi 6 GB wystarczy z reguły na około 3 miesiące a też nie wchodzę często na Youtube czy inne strony, które mocno ciągną transfer.
  Odpowiedz
Zapomniałem dodać, że korzystam z laptopa.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
Na godzinę lub na miesiąc, dwa. Niestety tego nie da się oszacować. Może być tak, że zacznie jakiś program pobierać aktualizacje i zje Ci wszystko, a może być tak, że samym przeglądaniem będziesz miał to miesiąc, dwa. Niestety nie da się wszystkiego idealnie kontrolować. Zawsze możesz sobie ustawić limity na jakiś okres czasu i tyle. Ja jeśli chodzi o używanie neta na smartfonie nigdy nie zurzywam więcej jak 1GB miesięcznie, czyli niewiele mniej niż dostaję za doładowanie, bo z reguły jestem na WIFI, a w terenie rzadziej korzystam.
  Odpowiedz
Jak mam wyłączone automatyczne aktualizacje, puszczę coś z yt raz czy dwa i nie ściągam nic to na miesiąc przeglądając tylko strony i pisząc teksty w sam raz mi starcza.
  Odpowiedz
Mi wychodzi że zużywam 300GB miesięcznie, ale nie mam limitu na neta.
Zainstaluj sobie program netlimiter, on pokazuje zużycie transferu na każdy program, GG, Skype, itp.

Myślę że 10GB spokojnie wystarczy na samo przeglądanie stron, wyłącz w Windowsie pobieranie aktualizacji (ciekawe czy to coś da, pobrać może, ale nie zainstaluje).
Np. przeglądarka Opera ma tryb pracy "Opera Turbo", ponoć powoduje to że oszczędzamy transfer, strony które odwiedzamy są przesyłane za pośrednictwem serwerów Opery, serwery jakoś kompresują stronę, zajmuje ona mniej miejsca.

Z tego wszystkiego sam sprawdzę ile zużywam transferu, bez YouTube, itp.
  Odpowiedz
Użyj matematyki, poszukaj programu, który pozwoli Ci ustawić na lapku limity w harmonogramie. Jeśli np. w weekendy siedzisz dłużej, to ustawiasz sobie więcej, a że masz 10GB na miesiąc, dzielisz to na liczbę dni, a potem proporcjonalnie rozdzielasz na określone dni tygodnia, a jak przebijesz limit, to net się wyłączy. Czyt taki program istnieje na PC, to nie wiem, ja np w Smartfonie mogę sobie tak ustawić.
  Odpowiedz
Takie tam, np ile może zabierać transferu ShoutBox na tym forum :)
Oczywiście jest to nic, taka ilość danych, pokazuje to jako ciekawostkę.

[Obrazek: RFPXL8B.png]
  Odpowiedz