Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

21 najlepszych polskich książek dekady (2001-2010)
Oto lista książek dekady:

Dorota Masłowska - Wojna polsko ruska pod flagą biało-czerwoną (2002)
Inne pieśni - Jacek Dukaj (2003)
Traktat o łuskaniu fasoli - Wiesław Myśliwski (2006)
Lubiewo - Michał Witkowski (2009)
Z głowy - Janusz Głowacki (2004)
Gra na wielu bębenkach - Olga Tokarczuk (2001)
Moje pierwsze samobójstwo - Jerzy Pilch (2006)
Gnój - Wojciech Kuczok (2003)
Żydówek nie obsługujemy - Mariusz Sieniewicz (2005)
Warunek - Eustachy Rylski (2005)
Jedenaście - Marcin Świetlicki (2008)
Opowieści chłodnego morza - Paweł Huelle (2008)
Jadąc do Babadag - Andrzej Stasiuk (2004)
Polka - Manuela Gretkowska (2001)
Rdza - Ewa Berent (2008)
Skaza - Magdalena Tulli (2006)
Teraz - Agnieszka Drotkiewicz (2009)
Lala - Jacek Dehnel (2008)
Heroina - Tomasz Piątek (2002)
Siła odpychania - Cezary Michalski (2002)
Ostatni zlot aniołów - Marian Pankowski (2007)

OPISY KSIĄŻEK
  Odpowiedz
Nie mogę uwierzyć, że "dzieło" Masłowskiej znalazło się na liście najlepszych polskich książek dekady. "Wojna polsko-ruska" to jedna z najgorszych książek, na jakie miałam nieszczęście trafić. Ciekawe, czy układający listę przeczytał tę książkę, czy umieścił ją tu tylko ze względu na szum, jaki się wokół niej zrobił po filmie Żuławskiego...
  Odpowiedz
Czytam dużo, naprawdę bardzo dużo, i szczerze się przyznam, że żadnej z tych książek nie przeczytałem i nie mam zamiaru czytać. Kiedyś próbowałem czytać Pilcha, ale szybko dałem sobie spokój. Ja po prostu lubię się zrelaksować przy dobrej książce, a nie męczyć. Nie, to zdecydowanie nie jest literatura dla mnie. Swoją drogą ciekawi mnie, na jakiej podstawie wybrano te książki, bo na pewno nie na podstawie sprzedanych egzemplarzy.
  Odpowiedz
Właśnie doczytałam, że wyboru książek dokonał i listę opracował Grzegorz Wysocki, czyli jedna osoba... Także to rzeczywiście baaardzo subiektywna lista.

Nie licząc Masłowskiej (doczytałam tylko do połowy i z obrzydzeniem oddałam do biblioteki, nie jestem masochistką), z książek z listy czytałam jedną - "Inne pieśni" Jacka Dukaja i to naprawdę rewelacyjna książka, jedna z najlepszych jakie czytałam. Jeśli ktoś lubi fantastykę, to to jest fantastyka najwyższych lotów. No, ale poza tym, że ja uwielbiam fantastykę, to jestem też fanatyczną wielbicielką Jacka Dukaja i uważam, że wszystkie jego książki są rewelacyjne. ;)

Poza tym dużo dobrego słyszałam o książkach Myśliwskiego, Kuczoka, Tokarczuk i Stasiuka, wszyscy oni są zresztą laureatami nagród Nike za książki z tej właśnie listy. Za Stasiuka jednak nie mam zamiaru się brać, czytałam jego powieść "Dziewięć" i zanudziłam się prawie na śmierć. A z drugiej strony, Masłowska też dostała dwie nagrody Nike, za "Wojnę..." właśnie i "Pawia królowej", więc nie wiem, czy to dobry wyznacznik wartości literackiej...
  Odpowiedz
Alę widzę, że to książki tylko polskie, a gdzie zagraniczni pisarze, jak dla mnie nasi pisarze nie mają się czym ostatnio pochwalić.
  Odpowiedz
No cóż, jak sama nazwa wskazuje, jest to lista 21 najlepszych polskich książek dekady (2001-2010). ;)
Zagranicznych pisarzy znajdziesz w tym zestawieniu.
  Odpowiedz