Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: Twoje ulubione dzieło Tolkiena to:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
"Władca Pierścieni"
63.64%
7 63.64%
"Hobbit, czyli tam i z powrotem"
18.18%
2 18.18%
"Silmarillion"
9.09%
1 9.09%
"Dzieci Húrina"
0%
0 0%
"Niedokończone opowieści"
9.09%
1 9.09%
"Księga zaginionych opowieści"
0%
0 0%
Poezje
0%
0 0%
Razem 11 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

25 marca - Dzień Czytania Tolkiena
Dziś, 25 marca, po raz dziewiąty obchodzimy Światowy Dzień Czytania Tolkiena.

Akcja ta powstała z inicjatywy angielskiego Towarzystwa Tolkienowskiego (The Tolkien Society). Po raz pierwszy Światowy Dzień Czytania Tolkiena (Tolkien Reading Day) obchodzono w 2003 roku.

W tym roku hasło przewodnie akcji brzmi 75 lat Hobbita (75 Years of The Hobbit).

W Tolkienowskim Śródziemiu 25 rethe (marca) jest datą szczególną - na ten dzień przypada rocznica Upadku Saurona, zakończenia Wojny o Pierścień i uwolnienia Śródziemia od mrocznych sił.

[Obrazek: young.jpeg]

Więcej informacji na oficjalnej stronie The Tolkien Society (strona w języku angielskim).
  Odpowiedz
Tolkien - mój mistrz. To od niego wszystko się zaczęło. Po przeczytaniu Hobbita (miałam wtedy jakieś 13 lat), wiedziałam, że książki staną się w przyszłości moim życiem...

Smoki Tolkiena... jakie one były cudowne, jaką inspiracją i pasją zarażała ta książka. Nigdy jej nie zapomnę... właśnie po jej przeczytaniu postanowiłam, że kiedyś napiszę własną.

Słowa dotrzymałam ;)
  Odpowiedz