Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

AirSoftGun
Air Soft Gun (ASG, BB-guns) – repliki broni palnej przeważnie w skali 1:1 (istnieją także repliki robione w skal 1:3 lub inne) strzelające najczęściej plastikowymi kulkami 6, lub 8 mm (BB) o wadze 0,11 do 0,43 w przypadku kalibru 6 mm i od 0,20 do 0,80 przy kalibrze 8mm gramów (najczęściej 0,20 do 0,30 przy replikach broni krotkiej i karabinach zarówno szturmowych jak i wsparcia o prędkości wylotowej 500 fps, oraz od 0,35 do 0,43 przy replikach broni wyborowej powyżej 500 fps); mm. Istnieją też kulki metalowe, jednak są rzadko używane ze względu na dużą masę i ich właściwości balistyczne, co powoduje, że w większości środowisk i przeważającej większości imprez air-softowych są one zakazane. Repliki te wykorzystywane są podczas rozgrywek airsoftowych, ćwiczeń taktycznych, jak i treningów grup paramilitarnych takich jak np. Jednostki Strzeleckie.

Repliki ASG to nie tylko pistolety i karabiny. Często spotyka się pistolety maszynowe, karabiny maszynowe, karabiny wyborowe, a nawet granaty i granatniki. Granaty występują w dwóch odmianach: granatów ręcznych, symulujących działanie granatów odłamkowych, oraz gazowe granaty do granatników. Są dwa typy granatników:

- kalibru ok. 11mm (sprężynowe, niewielki efekt),
- kalibru 40mm (służące do odpalania granatów gazowych, które za pomocą ładunku gazowego miotają od ponad 20 do ponad 200 kulek).

Na rynku dostępne są również miny airsoftowe, sprężynowe lub gazowe. Znane są także repliki "minigunów", nie są jednak w masowej produkcji ze względu na duży ciężar i wielkość

Podsumowując ASG do dobra zabawa dla miłośników Militari sama gra nie tyle co polega na bieganiu i strzelaniu (najczęściej tak bywa zwłaszcza wśród tych którzy dopiero zaczynają) często są to ćwiczenia taktyk, manewry podczas których stosuje się środki łączności, gdzie są medycy czy jak kto woli sanitariusze, gdzie są wspomniane wcześniej granaty, gdzie są rozgrywane przeróżne scenariusze takie jak ochrona vip-a, Team deatchmatch, capture the flag, sztab. Zabawę można zacząć już od 100zł. Te pieniądze wystarczą na początek na mundur i jakąś replikę. Oczywiście są ludzie, którzy w środowisko airsoftowe wkładają dużo pieniędzy gdyż na dłuższa metę jest to drogi sport. Polecam wszystkim jest to zabawa warta uwagi :)
  Odpowiedz
(16.06.2011, 19:24)Sebastian napisał(a): ...często są to ćwiczenia taktyk, manewry podczas których stosuje się środki łączności, gdzie są medycy czy jak kto woli sanitariusze, gdzie są wspomniane wcześniej granaty, gdzie są rozgrywane przeróżne scenariusze takie jak ochrona vip-a, Team deatchmatch, capture the flag, sztab. (...) Oczywiście są ludzie, którzy w środowisko airsoftowe wkładają dużo pieniędzy gdyż na dłuższa metę jest to drogi sport.

My coś o tym wiemy, co nie Bastek?

"Może nie zawsze wykonuje zadania perfekcyjnie, ale zawsze najlepiej jak potrafię..." Marcus Luttrell
"Rzeczą żołnierza jest stworzyć dla Ojczyzny piorun, który błyska, a w razie potrzeby - uderzy" Józef Piłsudski

Odpowiedz
Jasne, że tak;) Niedługo na forum opiszemy jak u nas wyglądają takie ćwiczenia...
  Odpowiedz
Może... ;) Dobra, ale skończmy, bo offtopujemy. :)
"Może nie zawsze wykonuje zadania perfekcyjnie, ale zawsze najlepiej jak potrafię..." Marcus Luttrell
"Rzeczą żołnierza jest stworzyć dla Ojczyzny piorun, który błyska, a w razie potrzeby - uderzy" Józef Piłsudski

Odpowiedz
Słyszałem że ludzie przerabiają Repliki na prawdziwą broń (ma taką samą siłę).

A mógłbyś podać koszty takiej przykładowej repliki.

PS. Jak coś to mogę was ponagrywać :D
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
(01.11.2011, 15:25)metis napisał(a): Słyszałem, że ludzie przerabiają Repliki na prawidzwą broń (ma taką samą siłe).

Możliwe, że jest możliwość przerobienia repliki na ostrą tylko jest to bardzo trudne. Elementy repliki różnią się całkowicie "bebechami" prawdziwej. Tak więc najpierw trzeba by mieć odpowiednie części

(01.11.2011, 15:25)metis napisał(a): A moglbys podać koszty takiej przykłądowej repliki.

Chodzi Ci o zwykłą replikę? Czy jak? Bo nie wiem:)
  Odpowiedz
Repliki:
-pistoletów(broni krótkiej) od 50zł,
-pistolety gazowe od 150zł,
-karabiny sprężynowe od 300zł,
-karabiny, karabinki, karabiny maszynowe i pistolety maszynowe AEG(czyli elektryczne)od 300-400zł,
-karabiny gazowe od 400zł.

Podałem ci najmniejsze ceny. Oczywiście można kupić karabin snajperski(sprężynę) za 5000zł, ale to zależy jak kto chce. Napisałem ci na szybko teraz przekładowe ceny jak znajdę czas to mogę wstawić taki przegląd cenowy. Chyba że ewentualnie Bastek może coś teraz wstawić.

Odpowiedz
Tak zwykłą :D np.Ak 46

Życie jest zbyt krótkie żeby czytać swoje posty :D
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
Zwykłą sprężynę kupisz za 50-120zł (Za 120 masz już przyzwoitą) chociaż nie polecam ci bo dołożysz jeszcze 80zł i już możesz kupić AEG-a (elektryka):). Jak chcesz to mogę wrzucić ci jakieś przykładowe oferty;)
  Odpowiedz
To wrzuć jak możesz :D
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości